Política

Els diaris espanyols vinculen la caiguda dels mercats a la consulta “il·legal” de Mas

‘El Mundo' demana a l'Estat a través de l'editorial “una resposta penal” al “desafiament” del president de la Generalitat

L'‘Abc' i ‘La razón' enumeren “les armes de l'Estat” per impedir la celebració del referèndum

Els diaris espanyols han vinculat aquest dijous la caiguda que van patir ahir els mercats amb l'anunci fet pel president Artur Mas al Parlament de que la consulta sobre l'autodeterminació es farà amb o sense l'autorització de l'Estat. A més, diversos diaris ofereixen informació sobre “les armes” de l'Estat per aturar la celebració del referèndum i recorden que el govern Zapatero va derogar en el Codi Penal el delicte de convocatòria d'un “referèndum il·legal”.

El mundo obre la portada amb el títol Mas promet una consulta il·legal i els mercats tornen a castigar Espanya. Segons el rotatiu la “incertesa catalana enfonsa la borsa un 4% o empenta fins els 461 punts la prima de risc”. A més, el rotatiu informa que el govern espanyol i el PSOE es mostren “desconcertats” davant “el desafiament” de Mas i admeten “no comptar amb ressorts penals coercitius capaços d'impedir la posada en pràctica de l'anunci fet pel president català, ja que el govern de Zapatero va derogar el delicte de convocatòria de referèndum”.

A més, a l'editorial, el diari demana “una resposta penal al desafiament” de Mas.

El País també anuncia a portada que Els mercats castiguen Espanya pels dubtes sobre el rescat i Catalunya, tot i que el diari parla de les eleccions anticipa i de la “tempesta perfecta de circumstàncies” i no del referèndum. En el text, el diari assegura que en “l'ànim dels inversors” van influir les imatges de la protesta dels indignats al Congrés i les eleccions anticipades a Catalunya.

A l'Abc també situen el “pols català” i l'anunci d'una consulta “independentista” com un dels “detonants de la desconfiança dels inversors”, al costat de les protestes dels indignats a Madrid i els dubtes sobre el rescat a la banca espanyola.

A més, com El mundo, el diari dedica l'editorial a denunciar que si Mas convoqués una consulta “il·legal” no tindria conseqüències “penals”. L'editorial porta per títol Artur Mas s'apropa al Codi Penal i avisa que “si el nou govern català que sorgeixi de les eleccions autonòmiques decideix passat als fets, les conseqüències hauran d'estar a l'altura de la il·legalitat que cometi”.

Pel que fa a la informació de la consulta, el diari titula que “Mas extremarà la seva rebel·lió amb un referèndum il·legal” i enumera “Les armes de l'Estat” per aturar el referèndum: “plantejar un conflicte de competències o un recurs d'inconstitucionalitat contra un decret de Mas que convoqués el referèndum i deixar-lo en suspens”. La segona possibilitat seria que la Fiscalia denunciés “Mas per delicte de prevaricació”. La tercera “arma” seria “inhabilitar” el president de la Generalitat “per un delicte de desobediència.

La razón és l'únic diari que no inclou informació sobre la caiguda dels mercats i l'augment de la prima de risc. Sobre la informació del “Referèndum sense cobertura legal”, assegura que Mas “menysprea les normes en vigor” i assegura que Mas “condueix sense fre cap a la independència”. A més ofereix una anàlisi jurídic en què assegura que la “clau per evitar la consulta està en el TC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA