El PSC i ICV volen més tripartit

L'acord de finançament esperona els partidaris de la reedició del govern d'esquerres, però ERC manté la incògnita

«En aquests moments els tres partits tenim absolutament decidida la reedició de l'acord del govern d'esquerres i catalanista.» La contundència de la frase del conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, va encendre el debat sobre la repetició del tripartit després de les eleccions previstes la tardor de l'any que ve. El líder d'ICV va aprofitar l'acord de finançament, que es convertirà en estrella de l'acció de govern, per reivindicar el relat de les fites de l'executiu. «S'ha fet molta feina, encara que ha quedat tapada per la boira del finançament i la sentència del Tribunal Constitucional», va assenyalar.

El PSC no va dubtar a agafar el guant llançat per Saura. El viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va coincidir que, per a la seva formació, el govern d'Entesa «és un objectiu estratègic». «El voldríem repetir amb les condicions que es donin en cada moment», va dir. En un to clar de precampanya electoral, el portaveu socialista va reivindicar a RAC1 que «seria absurd renunciar» que el president de la Generalitat, José Montilla, no pogués aprofitar l'acord assolit per «demanar als ciutadans que revalidin el seu mandat».

L'afirmació de Saura va generar una reacció previsible a les files republicanes: equidistància i petició de paciència. Una fórmula a la qual ja van recórrer en l'última campanya electoral catalana i que repetiran en la cursa electoral, ja que tenen molt present que una part de la seva militància va qüestionar la formació del segon tripartit. La cúpula dels republicans, però, defensarà l'acció de govern fins al final i s'esforçarà per fer arribar a les seves bases els punts forts de l'acord de finançament, presentant-se com l'artífex «crucial» de la seva fermesa. Tot i que l'aval d'Esquerra al model garanteix per ara l'estabilitat del govern, el seu secretari general, Joan Ridao, va voler deixar clar que els republicans no s'han «plantejat» encara si preferiran un pacte amb el PSC i ICV, amb CiU o amb cap formació. Ridao va expressar la seva «sorpresa» per les paraules de Saura, perquè ja veu «prou feina» per «culminar el pacte d'entesa». El dirigent republicà va limitar les paraules de Saura a una opinió d'ICV.

Units contra CiU

Els socis coincideixen a assenyalar que l'acord ha deixat descol·locada CiU, que defensa pràcticament tota sola el rebuig al model. Per Saura, la federació ha quedat «bocabadada», perquè esperava que el finançament dividís els socis i forcés la convocatòria d'eleccions anticipades. La federació, però, s'esforça a girar el mitjó. De l'oposició al sistema de finançament, en farà un cavall de batalla de la campanya electoral, i confia que l'acord es desacreditarà tot sol a mesura que se'n vagin coneixent els detalls.

CiU va rebre la declaració d'intencions del PSC i ICV com la confirmació de la tesi que defensa des de la formació del primer tripartit: si sumen, tornaran a governar. Així ho va advertir el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. La federació intentarà mobilitzar el seu electorat apel·lant a una «victòria àmplia» que li permeti recuperar el govern.

JOAN SAURA
PRESIDENT D'Icv
«En aquests dos anys s'ha fet molta feina, encara que ha quedat tapada per la boira del finançament i la sentència del Constitucional»
MIQUEL ICETA
viceprimer secretari del psc
«El govern d'Entesa és un objectiu estratègic i, per tant, nosaltres el voldríem repetir amb les condicions que es donin en cada moment»
JOAN RIDAO
SECRetari GenerAL d'ERC
«No hem decidit quin serà el component del pròxim govern. Segurament Joan Saura parlava només en nom d'Iniciativa»
JOSEP A. DURAN I LLEIDA
líder d'unió democràtica
«Si el tripartit suma, hi tornarà a haver tripartit. Al que aspira CiU és a tenir una majoria més àmplia per fer impossible la seva reedició»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.