Política

El fiscal demanarà la suspensió de la declaració de la infanta

Anticorrupció previsiblement presentarà avui el recurs d'apel·lació contra la imputació de Cristina de Borbó, filla del rei

La secció segona de l'Audiència de Palma serà l'encarregada d'estudiar-lo

La infanta Cristina va anar ahir al matí a la seu central de La Caixa a Barcelona per incorporar-se amb normalitat a la feina, l'endemà d'haver estat imputada pel jutge José Castro en el cas Nóos. Va arribar cap a un quart de deu del matí a la seu de l'entitat financera, i va entrar caminant per la porta principal, on l'esperaven un eixam de periodistes i fotògrafs, però no va respondre a cap pregunta. La infanta va entrar a formar part el 1993 de la plantilla de la Fundació La Caixa, on ha exercit des d'aleshores diverses responsabilitats i ara és directora de l'àrea internacional.

El fiscal anticorrupció de les Balears, Pedro Horrach, seguint les directrius de la fiscalia de l'Estat, ultima el recurs contra la imputació de la infanta Cristina en el cas Nóos, que ha estat citada a declarar el 27 d'abril vinent pel jutge José Castro. Fonts fiscals van explicar que el recurs es presentarà previsiblement avui o dilluns com a molt tard, ja que s'acaba el termini de cinc dies de què disposa per fer-ho. El fiscal s'ha decantat per un escrit d'apel·lació a l'Audiència de Palma, ja que, si presentés un recurs de reforma, l'hauria de resoldre el mateix jutge que ha dictat la citació.

Tal com va avançar dimecres, la fiscalia argumentarà que no hi ha indicis contra la infanta, ja que les últimes declaracions, investigacions i correus entregats per Diego Torres, exsoci d'Urdangarin, no han aportat cap prova que avali una suposada intervenció de Cristina de Borbó en els negocis del seu marit. El jutge, però, la considera una “cooperadora necessària” i hi veu fins a catorze indicis, motiu pel qual l'ha citat. En l'escrit, el fiscal demanarà que s'ajorni la compareixença fins que s'hagi resolt el recurs. El magistrat no està obligat a suspendre d'ofici la citació, però fonts judicials van assenyalar que comença a assumir que no tindrà més remei que ajornar la declaració que ell mateix va fixar pel 27 d'abril. El magistrat encara no ha pres cap decisió, però les mateixes fonts sí que van indicar que Castro entenia que el més lògic seria cancel·lar la compareixença i donar més temps a l'Audiència de Palma per resoldre el recurs, després de saber que el calendari del tribunal impedirà fixar una posició abans del 27 d'abril.

La resolució no serà ràpida, ja que un cop la fiscalia hagi presentat el recurs, el jutge Castro l'haurà de traslladar a les parts personades en la causa que poden presentar-hi al·legacions, abans d'enviar-lo a l'Audiència. Transcorregut el termini per aquestes diligències –que és de tres, cinc o deu dies–, traslladarà el recurs contra la imputació de la infanta a l'Audiència i serà la secció segona la que haurà de dir si l'accepta. Aquesta secció està formada pels magistrats Diego Gómez-Reino –president–, Mónica de la Serna, Juan Jiménez i Carmen Ordóñez.

Un cop rebi l'escrit, es formarà un tribunal i es designarà un ponent. Previsiblement es fixarà una data per celebrar una vista a porta tancada amb l'assistència del fiscal i la resta de les parts. Aquesta mateixa secció ja va decidir el recurs que va plantejar Manos Limpias contra l'acte del jutge Castro del 5 de març del 2012 en què rebutjava la imputació de la infanta. Ara les circumstàncies són diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona