Rcat i el PP, clau en la compra del fons Santos Torroella
L'abstenció dels dos grups permetria que s'aprovés amb el vot de qualitat de l'alcalde, Carles Puigdemont
Els populars mantenen el vot sense definir fins al ple d'avui
El grup municipal del PP a Girona i el regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, tenen aquest vespre la clau per donar llum verd a la compra per l'Ajuntament de Girona del fons d'art i la biblioteca del crític d'art Rafael Santos Torroella. Els grups del PSC, ICV i els dos regidors de la CUP tenen clar el seu vot contrari a aquesta adquisició, que suposaria un cost de 3,9 milions d'euros, mentre que el grup de CiU i el regidor no adscrit, Carles Palomares, hi votarien a favor. Això comportaria un empat a 11 entre els favorables i els contraris a l'operació i converteix en decisiu el vot del PP i el del regidor de Reagrupament, ja que la seva abstenció permetria que l'alcalde, Carles Puigdemont, fes valer el vot de qualitat per garantir que el plenari aprova aquest projecte. CiU defensa que la col·lecció donaria sentit a la conversió de la Casa Pastors en espai museístic i seria un revulsiu cultural.
El projecte d'adquisició d'aquesta col·lecció és clarament una aposta molt personal de Puigdemont i tot fa pensar que si l'equip de govern ho porta al ple és perquè té garantit que la proposta tirarà endavant. Tot i això, ahir la portaveu del PP, Concepció Veray, va declinar manifestar públicament el sentit del seu vot, pendent encara de converses obertes. La compra del fons també podria visualitzar el desacord en el grup municipal de la CUP, ja que el regidor de Reagrupament apostaria per una abstenció crítica, malgrat el no rotund que planteja la CUP. Encara estan previstes reunions fins a l'últim moment per buscar un vot unitari de les dues formacions, tot i que les posicions semblarien ja molt definides. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, argumenta el vot negatiu a la proposta perquè “es tracta d'un model de ciutat oposat al nostre, que defensa una cultura més assequible, i pel dur moment social que vivim, que desaconsella una inversió així.” La formació independentista demana, a través d'una moció, una consulta a la ciutadania sobre la conveniència de comprar la col·lecció. De fet, s'ha convocat per avui una manifestació contrària a la compra milionària del fons i perquè es tinguin en compte els problemes socials que viu la ciutat.
El PSC, principal grup a l'oposició, tampoc donarà suport al projecte. La seva portaveu, Pia Bosch, sosté: “Després de molts debats i reunions, veiem un valor turístic molt petit i poc valor cultural si tan sols s'adquireix la col·lecció de manera aïllada.” La socialista lamenta que el govern de CiU “porti la mateixa proposta sense haver aclarit qüestions importants que li demanàvem”, i considera que la ciutat “té necessitats d'altra índole”. A més, retreu que una inversió tan important es faci amb poc consens i, “si acaba passant amb el vot d'un trànsfuga, un discrepant i el vot de qualitat, són fórmules democràticament poc elegants”. El PSC i el PP van promoure la comissió informativa especial per a aquest cas, que en aquell moment va tenir també el suport de la CUP, per dirimir la conveniència de la compra. En el bloc de vots contraris també s'hi situarà ICV. El portaveu, Joan Olòriz, afirma al seu bloc que l'adquisició “és un error” i considera que “el preu està poc contrastat”. Hi afegeix que els beneficis que defensa el govern de CiU “són un miratge que surt molt car”.
A banda de CiU, Palomares, que també donarà suport a la compra, afirma: “Ho entenc com una oportunitat única, ja que, si no es porta a terme, això farà que el fons acabi a Barcelona.” El regidor no adscrit recorda que “quan es va obrir el Museu Dalí potser generava poc interès, i ara a cap ciutadà se li passaria pel cap que marxés d'allà”. Amb l'aritmètica a la mà, la incògnita no es desvelarà fins al vespre en el ple.
LA XIFRA
Una intervenció de quatre milions a la Casa Pastors
La intenció expressada per Puigdemont i que recull el conveni amb la família Santos Torroella especifica que les obres del crític d'art s'exposarien a la Casa Pastors, antiga seu de l'Audiència Provincial, situada just al davant de les escales de la catedral. L'edifici tenia una titularitat compartida entre l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya. El govern municipal va sol·licitar la cessió del 50% de titularitat del govern català per disposar de la totalitat de l'edifici.
L'antic palauet té una superfície de 3.600 metres quadrats, però en una intervenció perquè es convertís en un museu es calcula que es perdria un 30% de l'espai i que quedarien uns 2.300 metres quadrats útils.
Els arquitectes Fuses i Viader van presentar en una de les comissions informatives una estimació del cost que suposaria fer-hi una intervenció patrimonial. La xifra calculada per aquests prestigiosos arquitectes era que el cost voltaria com a mínim els 4 milions, tot i que amb un estudi més acurat la quantitat podria anar a l'alça. Aquesta primera fase de rehabilitació de l'edifici ja suposaria uns dos anys d'obres, segons també estimaven els arquitectes, i després encara caldria el procés de museïtzació. Una de les possibilitats que s'indicaven era aprofitar l'actuació per connectar la Casa Pastors amb el Museu d'Història i donar major rellevància a l'Institut Vell. A més a més, hi ha el cost del manteniment.
Un procés que va començar el 2001
L'alcalde Joaquim Nadal va iniciar les negociacions el 2001. Aleshores demanaven 7 milions d'euros pel fons. El 2002, mort Rafael Santos, Nadal va deixar l'alcaldia i el tema es va refredar. El 9 de juny del 2012, Maite Bermejo va fer arribar a l'Arxiu Municipal de Girona el rebut de la venda d'un esbós de Martí Alsina d'El gran dia de Girona, i al setembre Carles Puigdemont va reprendre les negociacions i es va acordar l'adquisició per 3,9 milions d'euros. El taxador Artur Ramon havia valorat la col·lecció en 4,7 milions, sense comptar el fons arxivístic ni el bibliotecari, que la vídua Santos donava sempre que se'n garantís la unitat.