Política

Núria Marín assenyala Bustos i Adolfo Moreno com els màxims responsables dels pagaments de la FMC

L'exalcalde de Sabadell demana celeritat a la Justícia i assegura que els alcaldes estan patint “acusacions injustes”

L'alcalde de Mataró, Joan Mora, admet que “no tot es deu haver fet bé”

La FMC defensa que les “compensacions econòmiques” que pagava s'ajustaven als criteris d'una associació

L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat i vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), la socialista Núria Marín, ha declarat aquest dimecres davant la jutgessa del cas Mercuri que els màxims responsables dels pagaments i retribucions als membres de la direcció de l'entitat municipalista eren l'aleshores president de l'entitat i exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l'exsecretari general Adolfo Moreno Sansano.

Marin, que ha comparegut aquesta tarda com a imputada al jutjat de Sabadell, ha explicat els alcaldes de l'executiva tenien responsabilitats polítiques a l'entitat però no pas de gestió interna diària, que portaven directament Bustos i Sansano. Per això, ha justificat que aprovessin els pressupostos sense fixar-se en el detall de cada partida.

L'alcaldessa ha volgut deixar clar que les retribucions fixes que percebien els alcaldes eren com a contraprestació de la feina i responsabilitat que tenia cadascú. No obstant això, a finals del 2012 es van canviar els estatuts de la federació i els pagaments van passar a ser, a partir del gener del 2013, per dietes. És a dir, a canvi de presentar tiquets de quilometratge, peatges o àpats. Ella, ha explicat, ha renunciat des d'aleshores a les dietes, però ha mantingut la seva feina a la FMC.

L'alcaldessa de L'Hospitalet ha reivindicat la seva gestió com a vicepresidenta de l'entitat i presidenta de la secció d'hisendes locals, així com la feina del seus companys alcaldes. A més, ha remarcat la importància de l'entitat a l'hora de defensar els interessos dels ajuntaments davant les reformes legislatives del govern espanyol o de les retallades socials i pressupostàries.

Bustos demana celeritat a la Justícia

De la seva banda, l'expresident de la FMC Manuel Bustos ha demanat a través d'un comunicat celeritat a la Justícia perquè pugui examinar tota la informació aportada i comenci a aixecar la imputació als alcaldes que, segons ell, estan patint unes “acusacions injustes”.

Després de declarar durant una hora i mitja davant la jutgessa del cas Mercuri per suposats cobraments de sobresous, Bustos ha reiterat el seu convenciment que la FMC ha actuat legalment i ha defensat la seva “absoluta innocència”.

En el seu escrit, torna a dir que els cobraments responien a la feina que ell i la resta d'alcaldes duien a terme a l'entitat i però “en cap cas” eren “sobresous encoberts”. Així, sosté que el fet que cobressin una quantitat fixa mensual respon a què “es feia una mitjana de l'activitat que mantenia cadascú per facilitar la gestió administrativa”.

Segons Bustos, “no és correcte” afirmar que els alcaldes cobressin “dos sous corresponents a dues administracions” ja que la FMC, “com l'Associació de Municipis per la Independència”, és una entitat privada de lliure associació.

Són arguments que el porten a declarar el seu “ple convenciment” que la federació ha actuat “sempre” sota “paràmetres legals”, i en aquest sentit assegura que “no es pot parlar de malversació de fons públics” perquè “és obvi” que tots els membres electes de l'FMC van “portar a terme una activitat”.

L'excalcalde admet que “exercici rere exercici” l'associació de municipis va aprovar una partida pressupostària “jurídicament poc precisa”, però considera una “desproporció” tractar aquesta qüestió “des de la perspectiva penal”. Al seu parer, “com a molt, pot ser un tema exclusivament administratiu”. Bustos recorda que és “habitual” que els polítics “cobrin dietes per la seva feina”.

Finalment, reclama “respecte” pels processos judicials oberts i crida a evitar “judicis paral·lels”. Així mateix, demana disculpes a les persones afectades per les seves converses telefòniques i lamenta “profundament” el dany causat.

“No tot es deu haver fet bé”

L'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), ha estat el quart imputat en declarar pel cas dels presumptes sobresous i ha estat més d'una hora davant la jutgessa. A la sortida dels Jutjats de Sabadell, ha admès que “no tot es deu haver fet bé [a la FMC) quan 40 alcaldes hem de venir fins aquí a explicar-nos”.

Mora ha defensat la seva “honorabilitat i la dels altres alcaldes” i ha indicat que les seves responsabilitats a la FMC “eren polítiques i no executives”. “Espero que fets com aquest es puguin tancar amb celeritat perquè aquí no hi ha res i tot s'ha inflat innecessàriament”, ha etzibat.

En tot cas, ha defensat la legalitat de les “assignacions” que els alcaldes rebien “per la nostra feina a la Federació”. “Tot es va declarar a hisenda i tot era correcte”, ha puntualitzat.

La FMC defensa la legalitat dels pagaments

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha insistit aquesta tarda que les “compensacions econòmiques” que pagava per la “dedicació i responsabilitat” dels seus membres s'ajustaven als criteris propis d'una associació. Així ho ha manifestat a través d'un comunicat el dia que els alcaldes i alcaldesses imputats han començat a declarar davant de la jutgessa del cas Mercuri pel cobrament de suposats sobresous.

La FMC manté la seva “total confiança” en la Justícia i reivindicat la feina que desenvolupen els alcaldes que són membres de l'entitat. “Una associació que defensa els interessos dels ajuntaments i apropa la realitat municipal a les altres institucions”, afegeix.

En el comunicat, l'associació recorda que agrupa 659 municipis que representen el 91% de la població de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia