Política

La nova llei local no s'aplicarà després de les municipals

L'objectiu era que les administracions resultants ja es regissin per la nova norma però no s'ha acabat de tramitar

El Parlament de Catalunya no ha fet els deures i els ajuntaments, consells comarcals i diputacions que sorgeixin de les urnes al mes de maig es regiran per l'actual legislació. L'objectiu inicial del govern era que la nova normativa del món local estigués ja vigent passades les municipals, però això no ha estat possible perquè la tramitació parlamentària de la nova llei no ha conclòs.

El juliol del 2013 va entrar al Parlament la normativa que havia de servir per establir un nou marc de relacions entre les administracions locals i un sistema de funcionament dels ajuntaments absolutament diferent en molts aspectes. Es va debatre per primer cop a la cambra el novembre d'aquell any, amb més de cinc-centes esmenes. Esmenes a la totalitat per aturar-la en el cas de l'oposició, menys d'ERC. Posteriorment van començar les compareixences d'experts per intentar millorar diversos aspectes, però a partir de llavors, res. A més, havia de servir per aturar la llei estatal que també regula el món local, però l'Estat va anar per feina i va avançar-se a la Generalitat.

L'aplicació de la llei catalana hauria suposat un canvi notable en el funcionament dels consistoris. Sobretot pel que fa als serveis, per als qual s'havien d'establir diversos estàndards de qualitat que, si no es complien, suposaven el traspàs de la competència als consells comarcals. Una administració, la dels consells, que vivia una autèntica revolució perquè els seus components deixaven de ser designats pels partits i passaven a estar formats per un consell d'alcaldes. Però res d'això es podrà aplicar perquè, segons va admetre fa unes setmanes a aquest diari el govern, no hi ha calendari per tirar-ho endavant.

LES XIFRES

18
mesos fa que la nova llei del món local catalana està aturada
al Parlament perquè els grups no es posen d'acord.
90
per cent
dels ajuntaments van presentar conjuntament un recurs al TC per aturar la llei estatal del món local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia