Política

IOLANDA SÀNCHEZ

REGIDORA D'IC-V A L'AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ

“Quan te'n vas, caus en cert oblit”

Iolanda Sánchez, regidora d'ICV a Vilanova i la Geltrú, explica com afronta el futur després de 20 anys a l'Ajuntament

Molta gent no s'atreveix a enrolar-se als partits per por de perdre la feina o de represàlies

A la botiga ‘slow food'
Sánchez va obrir fa un any i mig una botiga de productes de proximitat a Vilanova (foto). Fa uns mesos, però, li van oferir feina i va decidir traspassar l'establiment a una societat d'Unió de Pagesos formada per una dotzena d'agricultors que comercialitzen amb la marca Terra Pagesa

Iolanda Sánchez (ICV) abandona l'Ajuntament de Vilanova després de 20 anys de dedicació. Sánchez, fins ara número 1 de la formació ecosocialista, va ocupar diversos càrrecs en els successius governs tripartits que hi va haver a la ciutat del 1999 al 2011, entre els quals hi ha el d'alcaldessa accidental.

A pocs mesos d'abandonar la política municipal, ha notat la síndrome del telèfon?
Durant el primer any d'aquest mandat tenia la sensació que el que feia no era prou útil. A l'oposició l'execució no depèn de tu, i el volum de feina i dedicació cau en picat. També canvia molt la relació amb els ciutadans. Quan ets al govern els ciutadans t'aturen pel carrer. I quan no hi ets caus en un cert oblit. Hi ha més distància amb la gent. Tens la sensació que hi ha hores del dia que no estàs fent prou.
Els experts recomanen que es vagi preparant l'aterratge. Vostè ho ha fet amb temps?
Fa dos anys em vaig adonar que m'havia de començar a preocupar pel meu futur. L'Ajuntament se't menja tant de temps que no tens moments per preocupar-te de la teva vida. Però, a més, la participació política té conseqüències a l'hora de buscar feina. En primer lloc, perquè depèn d'on busquis feina la teva militància et pot passar factura. I en segon lloc perquè avui has d'estar molt al dia, i quan fa molt de temps que et dediques a la política quedes endarrerit. Crec que s'haurien de protegir les persones que passen pel consistori, tant des del punt de vista salarial com facilitant sortides laborals quan s'abandona l'Ajuntament.
Alguna proposta en aquesta línia?
Des del 2006 els càrrecs electes estem protegits per llei, però abans no teníem ni dret a l'atur. Però el tema important no és aquest. El que s'ha d'aconseguir és que no hi hagi obstacles perquè la gent entri en la política. Si algú està fix ara en una empresa privada, segur que es negarà a entrar en qualsevol partit. Això provoca que només la gent que té diners o que treballa en serveis públics i pot demanar una excedència s'hi pugui dedicar. Cada cop costa més fer llistes electorals. És difícil trobar gent que vulgui fer el pas. I no és bo per al nostre sistema democràtic, perquè estem perdent capacitat i talent.
Té pensat què farà quan s'acabi la seva aventura municipal?
Fa dos anys vaig posar en marxa una botiga familiar de productes de proximitat. Però coses de la vida, fa un any i mig em van fer una proposta laboral relacionada amb la política i fa uns mesos vaig traspassar la botiga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Sánchez olora la derrota en estrangeria en un ple dens i en mans de Junts

madrid

Alemanya i les lliçons del futbol

Berlín
Eduard Àngel Sànchez
Cap de l’oposició Amerencs pel Canvi

“Si el govern i l’oposició van a l’una, tot és molt més fàcil”

Amer
estats units

Kamala Harris guanya punts per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca

barcelona
regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona