L'òrgan de control del 14-J censura els sobiranistes
Troba “ofensiu” per a Unió que hagin denunciat la falta de “garanties democràtiques”
Accepta que es nomenin interventors en la consulta i una comunicació amb els militants amb dret a vot
“Plantejar dubtes sobre la rigorositat de l'òrgan de control és inadmissible i ofensiu per a Unió Democràtica de Catalunya i per a tota la militància.” Amb aquesta contundència es va expressar ahir per primer cop públicament l'òrgan de control de la consulta del 14-J. Més enllà del debat ideològic en defensa del no i el sí a la pregunta elaborada per Ramon Espadaler, tornava a aflorar l'ombra sobre la reclamada igualtat de condicions amb què tant la direcció de Josep Antoni Duran i Lleida com el sector independentista afronten el compte enrere electoral i, sobretot, sobre la transparència i el procediment en el recompte dels resultats de diumenge.
L'endemà que el sector sobiranista denunciés la falta de “garanties democràtiques” de la consulta, l'ens que arbitra el referèndum intern va emetre un comunicat en què retreia l'actitud dels autoanomenats Hereus d'Unió del 1931. La plataforma que encapçalen Antoni Castellà, Joan Rigol i Núria de Gispert no té accés al cens de militants amb dret a vot i reclamava poder accedir a les actes dels resultats de les meses. L'òrgan de control va respondre a algunes de les seves peticions establint noves mesures per assegurar “un procés transparent, plural i rigorós”.
En concret, els sectors del sí i del no podran nomenar interventors durant la jornada electoral per “presenciar la constitució, el desenvolupament de la jornada, l'escrutini i la comunicació de les dades a l'òrgan de control”. Aquests apoderats també podran deixar escrit en l'acta que redacta el president de cada mesa les incidències que considerin oportunes. Fins ara, el reglament tan sols establia la possibilitat que hi hagués afiliats presents durant el recompte dels vots.
Una altra de les queixes formulades pel sector sobiranista era el rebuig de l'òrgan de control a facilitar-los el cens d'afiliats amb dret a vot, que, finalment, són 4.095 i no els 5.000 aproximats que havia xifrat fa una setmana Espadaler. Duran, tanmateix, havia anunciat a través de Twitter que no parava de parlar “militant a militant” per demanar el sí. L'òrgan de control va determinar que es farà arribar a tots els cridats a les urnes una “comunicació informativa” de les plataformes defensores de l'aprovació i el rebuig a la proposta de la direcció. Finalment, al web del partit s'instal·larà un bàner amb notícies i informacions proporcionades pels uns i els altres.
Al carrer Nàpols calculen que el mateix diumenge a la nit, un cop comptats els vots, es donin a conèixer els resultats provisionals, suficients per aclarir on se situen les bases del partit. Està previst que l'endemà facin públiques les dades definitives.