Política

Merkel no tolerarà més atacs xenòfobs contra els refugiats

Visita un centre d'acollida i s'entrevista amb un grup de sirians i iraquians a Heidenau

Els veïns reben amb xiulets la cancellera i protesten per les ajudes que Alemanya dóna als immigrants

Visita d'alt valor simbòlic de la cancellera alemanya, Angela Merkel, al centre de refugiats de Heidenau, on es va reunir amb un grup de sirians i iraquians. Merkel no vol que es converteixin en habituals les manifestacions en contra dels immigrants que es van viure diumenge passat davant l'alberg en aquesta població de 15.000 habitants situada a prop de Dresden.

Tot i aquestes intencions, Merkel es va trobar ahir un ambient hostil. “Preocupa't de la teva gent!”, li va etzibar una senyora gran a l'entrada del centre d'acollida. La cancellera havia criticat i havia qualificat de “vergonyós” que en la manifestació de diumenge, que va reunir unes 300 persones convocades per partits d'extrema dreta, hi hagués famílies amb els seus fills petits.

De matinada, els manifestants van intentar impedir que els autobusos plens de peticionaris d'asil poguessin arribar al centre. Aquest bloqueig va degenerar en greus enfrontaments que van acabar amb trenta policies ferits. Ahir Merkel es va tornar a trobar amb una protesta intergeneracional, amb mares amb cotxets. Els grups d'extrema dreta havien tornat a convocar la protesta a través de les xarxes socials. Tot i això, Merkel va reiterar la seva defensa al dret d'asil. “Hi haurà tolerància zero contra els que ataquin els demandants de dret d'asil, contra aquells que qüestionen la dignitat d'altres persones [...], contra aquells que no estan disposats a ajudar allà on legalment i humanament està previst que hi hagi ajuda”, va assegurar.

L'objectiu de Merkel és assenyalar que la intenció del govern d'Alemanya, igual que el de la majoria d'alemanys, és acollir els refugiats que arriben a la recerca de protecció, i desitgen que siguin respectats i benvinguts. De fet, Berlín ja s'ocupa de fer realitat aquest principi amb mesures legals, burocràtiques i econòmiques. Mentre Merkel era a Heidenau, el president alemany, Joachim Gauck, feia un acte similar en un centre berlinès i es referia als que ataquen els refugiats com “l'Alemanya fosca”.

Durant els sis primers mesos de l'any es van produir contra aquests centres d'acollida uns 200 atacs, segons les xifres facilitades pel Ministeri de l'Interior, que inclou en aquest recompte des del repartiment de propaganda xenòfoba fins a atacs incendiaris com els que s'han produït en els darrers dies. Dilluns va ser a Nauen, a l'est del país, i després se n'han registrat a Leipzig, on es va llançar un objecte inflamable contra un centre que acull 56 refugiats, i a Parchim, al nord-est, on dos homes ebris van entrar amb un ganivet en un altre alberg.

La seu de l'SPD, el partit socialdemòcrata, es va haver de desallotjar dimarts per una amenaça de bomba. Segons fonts de l'organització, les amenaces racistes podrien tenir a veure amb la visita que el vicecanceller Sigmar Gabriel va fer a la ciutat de Heidenau. Des de la visita del polític a la ciutat, les trucades intimidatòries a la seu de l'SPD s'han multiplicat durant els darrers dies.

Alemanya va revisar dràsticament a l'alça, la setmana passada, el nombre de refugiats que espera rebre durant tot l'any, i la va situar en les 800.000 persones, gairebé quatre vegades més que l'any passat, quan va registrar el flux més gran des dels anys noranta.

LES FRASES

Hi haurà tolerància zero contra aquells que qüestionen la dignitat d'altres persones
És vergonyós i repulsiu haver de viure aquests atacs xenòfobs
Angela Merkel
cancellera alemanya

LA XIFRA

600
refugiats
acull el centre de Heidenau, un poble prop de Dresden que té poc més de 15.000 habitants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats