Societat

Merkel demana una “solució comú Europea” davant l'allau de refugiats

La cancellera alemanya es mostra “commocionada” per la tragèdia dels refugiats morts en un camió abandonat a Àustria

Afirma que els Estats europeus han d'actuar de manera solidària i constata que l'actual normativa Dublín sobre asil “no funciona”

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat aquest dijous que la normativa Dublín sobre asil “no funciona” i ha apostat per una “solució comú per a tot Europa” davant els centenars de milers de refugiats que s'espera que arribin a la Unió Europea (UE) aquest any. “És la meva ferma convicció que Europa, com a continent ric, està en condicions de resoldre el problema” de la massiva arribada de persones que fugen dels conflictes i busquen refugi i una vida segura, ha dit en una roda de premsa després de la cimera regional de líders dels Balcans a Viena.

La cap del govern alemany s'ha mostrat “commocionada” per la notícia de la troballa d'entre 20 i 50 suposats refugiats morts a l'interior d'un camió frigorífic abandonat a Àustria. “Aquestes persones estaven de camí per buscar major seguretat i protecció i han mort de forma tràgica”, ha lamentat.

“Aquesta tragèdia ens insta a afrontar l'assumpte de la immigració de manera ràpida i amb esperit europeu, el de la solidaritat”, ha assenyalat.

A més, ha recordat que ara hi ha un nombre de refugiats al món que no es veia des del final de la II Guerra Mundial. Segons ella, per “l'experiència històrica d'Europa”, el continent té “el deure” d'oferir ajuda i protecció als refugiats.

Ha insistit que per afrontar el problema cal actuar de manera solidària: “No uns contra altres sinó tots de manera conjunta, amb l'esperit de buscar una solució”.

Merkel ha posat de manifest que la normativa comunitària estableix que el procés d'asil s'ha de tramitar al primer país de la Unió on arriba la persona sol·licitant, motiu pel qual es podria deduir que un segon país podria enviar els refugiats de tornada al país d'entrada.

“Això ens ha portat a veure que no podem retornar-los. A on els hem de retornar? A Hongria, Àustria o Sèrbia, que ja tenen tants o més refugiats que nosaltres?”, s'ha preguntat?.

Merkel ha posat aquesta qüestió com a exemple que tal com està regulat “el procés de Dublín no funciona”. “I en aquest sentit, nosaltres hem dit, de cara a 800.000 refugiats que es preveu que vinguin [a Alemanya aquest any], hem de tramitar molt ràpidament les sol·licituds amb un alt índex de reconeixement per un costat, i les de zero reconeixement, per l'altra”, ha subratllat.

En el primer cas, es tracta sobretot dels refugiats provinents de Síria, mentre que en el segon són immigrants que es traslladen majoritàriament des de països dels Balcans cap a Alemanya a la recerca d'una millor perspectiva econòmica.

La cancellera ha recordat que, a diferència del que ha passat amb la crisi del deute de Grècia, amb la crisi migratòria no hi ha necessitat de modificar els tractats comunitaris, ja que s'han establert ja estàndards mínims. Això sí, creu que caldrà abordar el problema de què “no a tot arreu es respecten els estàndards mínims, d'allotjament, de reconeixement”.

Poques hores abans, el ministre alemany d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, també ha expressat també des de Viena la necessitat d'una reforma de la normativa europea sobre asil. “Hem de reformar el sistema de Dublín per distribuir de manera justa els refugiats dins de la UE”, ha assenyalat.

2.000 places addicionals per agilitzar el procés d'asil

El titular alemany d'Interior, Thomas de Maizière, ha subratllat avui la necessitat d'agilitzar els procediments d'asil i ha anunciat la creació de 2.000 llocs de treball addicionals per a aquesta finalitat.

Durant una visita a la seu de l'Oficina Federal de Migració i Refugiats, a la ciutat bavaresa de Nuremberg, el ministre ha explicat que aquesta mesura té com a objectius “poder oferir solucions el més aviat possible”. “Probablement necessitarem més” personal, ha augurat.

En aquest sentit, De Maizière ha avançat que es recorrerà a “mesures no convencionals” com utilitzar voluntaris i jubilats per a tasques que no requereixin una preparació específica.

El titular d'Interior ha informat que en sis mesos s'ha podat donar resposta a 200.000 sol·licituds, el 40% amb un resultat positiu”. Per això, ha destacat la importància de constituir “centres de decisió” que permetin agilitzar els procediments de petició d'asil i tancar el gran nombre de casos oberts, que no paren d'augmentar.

D'altra banda, ha expressat la seva “ràbia” i “horror” per la mort d'entre 20 i 50 suposats refugiats a Àustria, que s'haurien asfixiat quan viatjaven a l'interior d'un camió frigorífic.

Al seu parer, aquest incident demostra la “urgència” d'una decisió sobre la creació dels anomenats hotspots a Grècia i Itàlia, grans instal·lacions on els refugiats puguin ser acollits de manera “digna, justa i pròpia d'un Estat de dret”. Una vegada allà, els sol·licitants d'asil més vulnerables podrien ser repartits pels Estats membres de la UE, i aquells que no requereixin protecció, tornats als seus països d'origen o veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà