Política

L'oposició s'uneix per intentar frenar la tramitació de la reforma exprés del TC

El PSOE, CDC, UDC, PNB, UPD i el grup mixt reclamen al president del Congrés, Jesús Posada, que rectifiqui i anul·li el tràmit exprés de la llei del Constitucional

Tot els grups de l'oposició al Congrés dels Diputats han firmat un escrit en què demanen al president de la cambra, Jesús Posada, que rectifiqui i impedeixi la tramitació exprés de la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que ha proposat el PP, de forma que es faci com marca el reglament.

La diputada socialista Magdalena Valerio ha presentat aquest escrit que ha promogut el PSOE i que han firmat la pràctica totalitat dels partits de l'oposició, CDC, UDC, PNB, UPD i tres partits del grup mixt, BNG, Compromís i Coalició Canària.

La petició -que ha obtingut el suport de formacions tan allunyades entre sí com CDC i UPD- reclama que la proposició dels populars sigui qualificat per la Mesa -on el PP també té majoria absoluta- que no es reuneix fins la setmana que ve.

Les formacions de l'oposició han articulat la seva resposta després que el president del Congrés hagi fet ús de les seves atribucions i hagi qualificat la iniciativa com a “urgent”, fet que permet que s'aprovi en tres setmanes i que obtingui el vist i plau de la cambra baixa -amb la majoria absoluta del PP- el 29 de setembre, dos dies després del 27-S. La tramitació per la via d'urgència i com a proposició de Llei permet que la reforma no hagi de superar òrgans consultius com el Consell d'Estat.

El text defensa que el president del Congrés no té facultats per qualificar com a urgent la proposició de Llei sense sotmetre-la al criteri de la Mesa i assegura que es tracta d'una proposició de Llei “que no es pot considerar preferent respecte a la resta d'iniciatives presentades per altres grups” i que encara no han estat qualificades.

A més, argumenten que fins ara el president només havia qualificat de mutu propi iniciatives com a “urgents” quan existia unanimitat per part de la Mesa de la comissió corresponent, fet que no es dóna ara.

Per tot plegat consideren que la qualificació com a “urgent” per part del president del Congrés “ha excedit” el seu àmbit d'atribucions i incompleix el Reglament del Congrés, i suposa una discriminació positiva respecte a una iniciativa presentada pel grup que dóna suport al govern espanyol “en detriment de les presentades per altres grups”, fet que “suposa una inacceptable actuació per falta d'imparcialitat en l'exercici de les funcions de la presidència”.

En definitiva, el text reclama a Posada que “reconsideri l'acord” i “ordeni que no es dugui a terme” la publicació de la qualificació com a urgent fins que ho faci la Mesa del Congrés dels Diputats.

Posada “al servei” del PP

Segons ha assenyalat Valerio en roda de premsa, Posada ha incomplert el reglament de la cambra i ha posat les seves funcions “al servei” del PP i de “l'operació que està perpetrant contra el TC” i ha afegit que amb la tramitació exprés es produeix un “atac greu a la democràcia, a la divisió de poders i a alguna cosa essencial com és el respecte al funcionament del poder legislatiu”.

També ha advertit que si el PP i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no paren aquesta “abús” i s'acaba aprovant la reforma del TC, “evidentment” el PSOE estudiarà recórrer-la davant el Constitucional.

Tramitació amb presses pel calendari previst

Les presses de Posada per acceptar la proposició dels populars es deuen al calendari que ha planificat el PP per poder aprovar la reforma abans de la dissolució de les Corts i que passa per incloure el primer debat de la reforma en el ple de la setmana del 14 de setembre, coincidint amb la discussió dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2016.

Incloure la proposició de llei en la sessió plenària d'aquí a dues setmanes exigia que estigués admesa a tràmit per la Mesa el més aviat possible.

Els grups de l'oposició saben que el GrupPopular té majoria absoluta, però tracten d'allargar els terminis per intentar alentir la tramitació, que en faltar només un mes i mig per dissoldre les Corts, ja està molt ajustada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Rovira desinflama la crisi interna a ERC i reclama un debat constructiu

barcelona
Guerra a Gaza

Biden suggereix progressos en les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona
Regne Unit

El govern britànic avançarà els alliberaments per evitar el col·lapse de les presons

Barcelona

Desestimen la petició de posar una pantalla per la final de l’Eurocopa

GIRONA
judicial

La fiscalia s’oposa a amnistiar a un manifestant ja condemnat i empresonat

barcelona
RÚSSIA

Putin avisa Kíiv sobre atacs amb armes dels aliats endins del territori rus

BARCELONA
política

El Suprem no admet les denúncies contra Yolanda Díaz per reunir-se amb Puigdemont a Brussel·les

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

El PSOE amplia a 2,7 punts el seu avantatge sobre el PP, segons el CIS

BARCELONA
política

“Protestarem sempre que calgui”

barcelona