Política

Mas subratlla que l'important el 27-S és saber “si hi ha una majoria” a favor de la independència

El president admet que amb “majoria de diputats però no de vots” el procés haurà de continuar “de forma més compassada”, però si es guanya també en vots quedarà legitimat de cara al món

Considera que seria aconsellable disposar d'un arbitratge i no s'oposa a què sigui la monarquia

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que si les formacions independentistes assoleixen el 27-S una majoria de diputats però no de vots, hauran de seguir amb el procés “de forma més compassada”. Creu, però, que el Sí també recull la majoria dels vots les candidatures a favor de la independència deixaran clar a tot el món que estan “legitimades per començar el procés i també per culminar-lo”.

Ho ha dit en una entrevista a la revista esportiva Panenka, en què ha indicat que el principal és “saber si hi ha o no” a Catalunya una majoria a favor de la independència. Al seu parer, “cal ser autoexigents” perquè “encara no hem demostrat a les urnes que existeix una majoria suficient”.

Fent una analogia futbolística, ha reconegut que seria “molt aconsellable en el moment últim de la veritat” disposar d'un àrbitre, que arribat el cas podria ser Alemanya: “Tothom parla d'Alemanya. Però no necessàriament ha de ser aquest”. De fet, ha assegurat que no s'“oposaria” a què aquest paper l'assumís la monarquia, “encara que té un poder molt limitat a Espanya”.

La xiulada al Camp Nou

Sobre la xiulada a l'himne espanyol al Camp Nou en el partit de la final de la Copa del Rei, ha dit que el seu gest es va “sobreinterpretar d'una forma tremenda”. “No reia, en el millor dels casos somreia una miqueta”, ha indicat.

Mas ha assegurat que, en qualsevol cas, no ho va fer per “ofendre” l'himne, que ha “escoltat moltes vegades i sempre amb respecte”, sinó perquè el “divertia una situació ridícula”. “Un Estat havia escridassat i amenaçat tothom amb la suspensió i la realitat que havien aconseguit aquelles amenaces era doblar la intensitat de les xiulades”, ha recordat.

En aquest sentit, considera que va ser “el ridícul d'un Estat que no va poder evitar que allò passés”.

“Al final, ja se sap que això passa: amb independència o sense independència. Hi ha molta gent que no s'identifica amb l'himne espanyol. És un problema de sentiments i contra els sentiments no es pot decretar res”, ha apuntat. A més, ha recordat que abans que es comencés a parlar àmpliament de la independència de Catalunya ja havia presenciat finals de Copa “en les quals s'havia produït una xiulada monumental, estrepitosa”.

Amb tot, ha opinat que cal “prendre's-ho esportivament” i ha donat per fet que si un dia es toqués l'himne nacional català al Bernabéu hi hauria una “xiulada monumental”. “O s'aplaudiria? No siguem ridículs”, ha reclamat.

El president també ha intuït que la UEFA va ser “fortament pressionada” pel govern espanyol o per les entitats oficials espanyoles per sancionar les estelades de la final de la Champions League.

Sobre Pep Guardiola, que tanca la llista de Junts pel Sí, el líder de CDC ha destacat que el tècnic està “disposat a sortir de la seva comoditat individual per ajudar el seu país en un moment decisiu”, i li ho ha agraït perquè “s'ho podria haver estalviat”.

Preguntat si a casa seva no han celebrat mai un títol de la selecció espanyola, el president català ha assegurat que “per afició al futbol” han vist alguna final, però “mai hem brindat amb cava pels seus èxits”. “No tinc res en contra d'ella. Sempre m'he manifestat a favor que guanyi tornejos, sobretot quan ha estat plena de jugadors catalans i del Barça. Però mai he vibrat amb ella, no sento una especial emoció”, ha admès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.