Política

Un cara a cara amb cos a cos

Joan Tardà (ERC) i Juan Carlos Girauta (C's) protagonitzen un debat que avui es veurà a El Punt Avui TV

La independència i la corrupció, punts calents

Tardà defineix Ciutadans com la nova dreta espanyola
Girauta retreu a ERC que vagi amb un partit “podrit per la corrupció”

Joan Tardà contra Juan Carlos Girauta. Juan Carlos Girauta contra Joan Tardà. Esquerra contra Ciutadans. Ciutadans contra Esquerra. Aquest és el debat cara a cara que es podrà veure avui a El Punt Avui Televisió a partir de les 20.40 hores i que es va gravar divendres de la setmana passada al restaurant 7 Portes de Barcelona. Els dos candidats es veuen amb possibilitats de guanyar el 20-D a Catalunya; això sí, amb el permís de Democràcia i Llibertat i, sobretot, d'En Comú Podem, que en els últims dies està agafant volada.

El debat entre el número dos d'ERC i el cap de cartell de Ciutadans va ser refinat i respectuós, com ells mateixos van reconèixer just després de la gravació, tot i que evidentment van entrar en el cos a cos en més d'una ocasió. Lògic quan són dues formacions antagòniques, tant des d'un punt de vista ideològic com nacional. El més contundent va ser el republicà, que va definir el partit d'Albert Rivera com la nova dreta, que ha de servir per “regenerar” el PP, i va negar que la irrupció de la formació taronja signifiqui el trencament del bipartidisme. Tot continuarà igual, segons Joan Tardà. Una acusació que Girauta –que va estar més tranquil que en moltes de les tertúlies en què havia participat– va refutar i, com a contrapartida, es va erigir en líder de l'única organització que pot construir un Estat espanyol “net i pròsper” .

Els punts més calents van ser la independència, la corrupció i la reforma constitucional. Tardà va posar èmfasi en la legalitat i la legitimitat del pas que està fent Catalunya cap a l'estat propi i va defensar a ultrança el “mandat democràtic” que emana del 27-S. Fins i tot es va mostrar convençut que els “patriotes” que ara voten Ciutadans “quedaran convençuts de la nova república catalana en els primers cinc anys”.

Una tessitura sobiranista a què Girauta es va oposar frontalment i també va lamentar que partits com ERC estiguin enganyant la ciutadania, perquè la independència per “la via dels fets consumats” és inviable. Fins i tot va convidar Tardà a escoltar el catalanisme més moderat que censura els plantejaments independentistes i va posar com a exemple Antoni Fernández Teixidó i Josep Antoni Duran i Lleida, moment en què al número dos dels republicans se li va escapar una rialla. “M'ho poses difícil per creure'm Duran”, li va etzibar.

En aquest context, el candidat de Ciutadans va aconsellar a Tardà que busqui el màxim nombre de suports possible per intentar canviar la Constitució i adaptar-la als anhels secessionistes. Un camí, però, al qual Ciutadans
no donaria suport. “ És impossible . Mai trobaràs els 234 diputats”, li va replicar el republicà.

Coalició amb CDC

Girauta tampoc va desaprofitar l'oportunitat d'introduir en el debat la xacra de la corrupció i relacionar-la amb Convergència, un argument que sovint feia servir Albert Rivera durant les seves intervencions al Parlament. El representant de C's va reconèixer que ERC era un partit net, però els va retreure que haguessin bastit una coalició amb CDC, una formació “ podrida per la corrupció ”, i hi va afegir: “La fi [en al·lusió a la independència] no justifica els mitjans.” Tardà va posar el retrovisor i va recórrer a la història per contestar-li. Va explicar que Santiago Carrillo i l'oposició franquista van pactar amb els seus “botxins” per desenvolupar la Transició democràtica. “I ara els republicans no podem pactar amb un demòcrata?”, amb referència al president de la Generalitat en funcions.

I què hi aniran a fer, els dos partits, a Madrid? Girauta va destacar que el govern espanyol i les seves estructures necessiten un canvi radical i aquest serà l'objectiu de la seva organització. Pel que fa a Catalunya, va remarcar que dialogaran amb el govern català sobre totes les qüestions, excepte sobre la independència d'Espanya, i va avisar que aplicaran la llei en funció del “desafiament” sobiranista.

Per la seva banda, Tardà va enumerar tres reptes que volen complir en el pròxim Congrés: estar al “servei” del Parlament; ser “soldats” del futur govern, “que es formarà aviat perquè hi haurà acord” entre Junts pel Sí i la CUP, i, finalment, continuar sent solidaris amb les esquerres espanyoles.


Podeu veure el debat
cara a cara avui a

El Punt Avui TV

a partir de les 20.40 h

Nosaltres som els que tenim la millor idea d'Espanya: volem que sigui neta, pròspera i regenerada
No ens hem pogut col·locar entre els països del nostre entorn. Hem tingut taxes d'atur superiors al 20%
Espanya ha arribat a degenerar tant que ja no hi ha independència en el poder judicial
Esteu explicant una cosa que no és possible. No hi haurà un nou estat que aparegui per la via dels fets consumats
El que s'ha de fer és escoltar la gent del catalanisme que ha advertit que aquest camí no porta enlloc, com Duran i Lleida
La sobirania nacional només es pot assolir amb la reforma constitucional, però nosaltres no hi donarem suport
Intentarem reduir i eliminar la conflictivitat a Catalunya a còpia de parlar i parlar
També aplicarem la llei d'acord amb la proporció del desafiament [del procés català]
[A Joan Tardà] Lligues ser conservador amb una determinada idea d'Espanya. I això no és cert
El catalanisme polític ha mort, perquè ara només hi ha la voluntat de trencar-nos
Per arribar fins aquí, ERC s'ha presentat amb un partit [Convergència] que està podrit per la corrupció
No diré mai que ERC és un partit corrupte, però us resta credibilitat haver-vos ajuntat amb Artur Mas
Juan Carlos Girauta (C's)
La democràcia espanyola és ‘low cost', perquè no s'ha sabut presentar com una democràcia neta i no corrupta
Catalunya no és una colònia, però sí que va ser annexionada pel dret de conquesta com queda reflectit en el decret de Nova Planta
Cal una eina per bastir la democràcia d'excel·lència i creiem que s'ha de fer bé i de pressa, perquè el país està en escac
Ciutadans serà una injecció regeneracionista i jove per tal que la dreta espanyola pugui afrontar el segle XXI
Som profundament adversaris de Ciutadans perquè representen la voluntat de fer hegemònica la dreta
Ara a Catalunya hi ha la topada entre la legalitat espanyola i la catalana, la que emana del mandat del 27 de setembre
Estic segur que convencerem els patriotes que ara voten C's en els cinc primers anys de la república catalana
[Amb referència als que neguen la viabilitat de l'estat català] La història no està escrita, sinó que l'escriurem
No penso que els pares de la Constitució fossin feixistes, però que Fraga i els militars colpistes hi eren és un fet
A Madrid ens posarem al servei del Parlament i serem soldats del nostre govern
Estic segur que aviat tindrem un nou govern a Catalunya, perquè hi haurà acord
L'oposició franquista va poder pactar amb els seus botxins i els republicans no podem pactar amb un demòcrata [Mas]?
Joan Tardà (ERC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.