Política

El jutge cita Ballesteros com a investigat pel cas Inipro

S'investiguen suposats delictes de malversació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració de preus

Diu que està “tranquil” i que, malgrat rebre set advertències d'il·legalitat, va autoritzar els pagaments “perquè no tenia alternativa”

Reclamen al consistori una relació del treball fet per Inipro

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, que investiga el cas Inipro –pels presumptes delictes de malversació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració de preus de subhastes comesos en la contractació de l'empresa del mateix nom per l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona entre els anys 2010 i 2012–, veu “indicis de criminalitat” en l' actuació de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i l'ha citat a declarar en qualitat d'“investigat” –terme amb què es designa el que, fins a la reforma de la llei d'enjudiciament criminal, es coneixia com a “imputat”–. Ballesteros declararà el 26 de gener i aquell mateix dia i en els successius compareixeran també com a investigats deu persones més, entre les quals hi ha l'exregidora Victòria Pelegrín; l'exgerent de l'IMSS Antonio Muñoz; l'administrador de la societat Inipro Ricard Campàs, i el militant socialista Alejandro Caballero. S'han citat també sis testimonis.

“Aniré a declarar amb l'absoluta convicció que les meves actuacions com a alcalde han estat honorables i honrades”, va dir ahir, en una conferència de premsa convocada poc després de rebre la interlocutòria judicial. I va dir que tot i que l'advocat li havia recomanat recórrer contra la interlocutòria en què se'l cita a declarar, ho va refusar: “He considerat que era millor afrontar les coses de cara.” Ballesteros va afegir-hi que no dubta gens sobre “l'absoluta correcció del procediment” i va refermar la seva “confiança” en tots els funcionaris que van intervenir en l'afer.

El jutge considera que els pagaments a Inipro, una empresa afí al PSC (eun 80% de la seva facturació entre el 2010 i el 2012 es correspon amb ajuntaments socialistes), per dues pròrrogues d'un servei municipal d'atenció als immigrants, podrien ser constitutius de delicte. El magistrat cita Ballesteros perquè expliqui “per quin motiu no va actuar per impedir que es continués amb els lliuraments de diner públic a una empresa, en la contractació de la qual semblaven advertir-se des del principi serioses sospites d'irregularitat”. L'alcalde va rebre fins a set advertències d'il·legalitat, ja que les pròrrogues del servei no estaven cobertes per cap contracte, però tot i així va autoritzar els pagaments. Ahir, l'alcalde va insistir en el fet que va signar les factures perquè “hi havia la certificació tècnica que s'havien fet els treballs”. “El decret deia clarament que la feina estava feta i que, si no pagàvem, estaríem incorrent en un enriquiment injust de l'administració.” “No podria fer una altra cosa“, va afirmar.

“No els conec”

A més, va dir que no controlava personalment el procediment de contractació: “No conec cap responsable d'aquesta empresa, no els puc posar cara i mai no he parlat amb cap d'ells”, va assegurar.

La interlocutòria posa en dubte no només la necessitat del servei contractat –ja que en el mateix IMSS existia una unitat que exercia les mateixes funcions–, sinó també que en el concurs van ser convidades a participar de forma irregular tres empreses vinculades entre elles: Gallet Consultors, Iniciatives i Programes (Inipro) i Itinere. Aquestes dues darreres, “pertanyents al mateix grup empresarial”, i la primera, Gallet, amb un objecte social que “no té res a veure amb la matèria que era objecte de la licitació”. A més, el jutge qüestiona el fet que els treballs contractats no s'haurien acabat prestant. Amb l'agreujant que durant els tres anys l'empresa hauria vist augmentar els pagaments: 61.000 euros el 2010; 93.000 el 2011, i 104.000 el 2012. Per això, reclama al consistori que aporti una relació dels treballs realitzats per Inipro i requereix a la mateixa empresa una memòria detallada.

El magistrat també vol que aclareixi la “suposada contrapartida que l'administració podria haver obtingut” a canvi d'aquesta adjudicació. I considera que aquesta contraprestació podria estar relacionada amb la contractació de diverses persones “vinculades al PSC a Tarragona” per part d'Inipro.

Completen la llista d'investigats José Gallet, consultor d'Inirpo; Enrique Miró, administrador d'Itinere, i Mario Bulzuri, Vasile Baltaretu, Juan Carlos Lozano i Maria Cecilia Mangini, treballadors d'Inipro.

LA FRASE

Aniré al jutjat amb l'absoluta convicció que la meva actuació com a alcalde ha estat honorable i honrada
Josep Fèlix Ballesteros
Alcalde de Tarragona

Presumpte finançament il·legal del PSC

La majoria de grups a l'oposició van criticar ahir la poca transparència de l'alcalde en el cas Inipro. Laia Estrada, de la CUP, que va ser qui va denunciar el cas a la fiscalia, va manifestar la seva “preocupació” i “tristesa” per la manca de responsabilitat de l'alcalde a l'hora d'esclarir els fets. “Hi ha dubtes raonables sobre si s'han fet o no els treballs”, va dir. Estrada també va carregar contra l'alcalde perquè “no s'ha preocupat d'esbrinar les raons per les quals es van presentar al concurs tres empreses que han resultat ser la mateixa”. El portaveu d'ERC, Pau Ricomà, també va acusar l'alcalde de manca de transparència i de no haver-se preocupat per saber “si l'empresa havia fet la feina o no”. Per ell, el cas provoca “una crisi de desconfiança i de la imatge de la ciutat”. Ruben Viñuales, portaveu de Ciutadans, va anar més enllà i va alertar que el cas podria amagar un presumpte “finançament il·legal” del PSC. Viñuales va avançar que demanaran la convocatòria de la junta de portaveus per abordar “el desgovern” en què es troba la ciutat. I pel portaveu de CDC, Albert Abelló, la interlocutòria del jutge constata “l' opacitat que sempre ha envoltat el cas”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia