Política

DL i Esquerra no facilitaran la investidura de Sánchez

Homs remarca que se senten “molt allunyats” de Sánchez i denuncia que Podem ha abandonat el referèndum

Tardà alerta que la “prova del cotó” és el reconeixement de la sobirania catalana

Que no vulguin un govern del PP no significa que estiguin disposats a facilitar la investidura del socialista Pedro Sánchez. Aquest és el missatge coincident que van llançar ahir Democràcia i Llibertat (DL) i Esquerra, el dia després que Mariano Rajoy declinés ser proposat com a nou president del govern espanyol per part del rei.

Les dues forces catalanes interpreten el moviment del dirigent popular com un gest estratègic, igual que l'oferta que havia fet al matí el líder de Podem, Pablo Iglesias, per afavorir que Sánchez sigui el nou inquilí de La Moncloa. “El que vam viure ahir són les olimpíades de la tàctica política”, sentenciava el portaveu de DL, Francesc Homs. I deixava clar en una entrevista a Rac1 que, per ara, el PSOE no pot fer càlculs amb l'abstenció de Democràcia i Llibertat. “No tinc prou elements per prendre cap decisió amb relació al PSOE que no sigui votar-hi en contra. Ens en sentim molt allunyats”, sentenciava Homs. El portaveu de Democràcia i Llibertat ha insistit en diverses ocasions –també ho va fer l'expresident de la Generalitat Artur Mas– que un executiu estatal del PP no seria bo, però ahir tampoc es pronunciava favorable a un del PSOE. “No puc votar Sánchez, ni tan sols abstenir-me amb els elements que hi ha damunt de la taula”, remarcava Homs.

El portaveu de Democràcia i Llibertat criticava Podem, de qui, “am la seva filial catalana En Comú Podem”, censurava que “hagin oblidat el referèndum” que van prometre en la campanya per a les eleccions espanyoles del 20-D. “S'han oblidat del programa i posen els càrrecs al davant. Ahir, superant el millor Duran, demanaven ministeris”, sentenciava Homs, amb referència a la proposta feta per Iglesias que exigia ser vicepresident i les carteres d'Economia, Defensa, Educació, Justícia in Interior per als morats.

Des d'ERC, el seu portaveu al Congrés, Joan Tardà, assegurava que la formació estarà molt receptiva a la constitució d'un hipotètic govern d'esquerres a l'Estat espanyol. De totes maneres, insistia que “la prova del cotó” d'aquest executiu consistiria a reconèixer que el poble català és sobirà. “En tenen l'obligació democràtica”, remarcava Tardà recordant el resultat dels comicis del 27-S.

Reunió amb Domènech

ERC es reunirà la setmana vinent amb En Comú Podem. Tardà va revelar, també a Rac1, que després del moviment de Rajoy va rebre una trucada del líder de la confluència d'esquerres, Xavier Domènech, per trobar-se. Els republicans estan en espera de “l'oferta” que els puguin fer des d'En Comú Podem. “Hi anirem i escoltarem, és normal que els grups parlamentaris tinguem relació”, indicava el portaveu dels republicans al Congrés.

LES FRASES

No tinc elements per prendre cap decisió sobre el PSOE que no sigui votar en contra
Francesc Homs
portaveu de dl al congrés
No concebem cap govern progressista si no reconeix la sobirania del poble de Catalunya
Joan Tardà
portaveu d'erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia