Política

JxSí confia a “consensuar” la moció i la CUP s'obre a “ampliar i completar” el text

Els cupaires avisen que es pot “modificar” l'escència del text que el Parlament va aprovar el 9-N

Junts pel Sí (JxSí) s'ha obert aquest dimecres a “enriquir” la moció presentada per la CUP al Parlament, per ser capaços de “consensuar” un text abans del ple de la setmana que ve. La CUP ha donat la “benvinguda” a “ampliar i completar” la seva proposta, però ha avisat que “l'essència no pot modificar-se”.

Les relacions entre JxSí i la CUP es van enfrontar ahir arran d'una moció de l'esquerra anticapitalista que crida a desacatar en el Parlament el Tribunal Constitucional (TC) i que amenaça d'obrir la seva primera crisi pel procés sobiranista des de l'inici de la legislatura.

La Mesa del Parlament, en què JxSí disposa de majoria, va admetre a tràmit una moció de la CUP, perquè pugui ser debatuda i votada en el pròxim ple, però amb la condició que es modifiqui el seu contingut davant les “dubtes” sobre la seva legalitat.

En concret, la iniciativa demana desatendre la suspensió cautelar decretada pel TC de la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada el passat 9 de novembre pel Parlament.

En declaracions als mitjans després de participar en la primera reunió del grup de treball sobre el deute públic de la Generalitat, a la Conselleria d'Economia a Barcelona, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha afirmat que “tothom qui estigui disposat a ampliar i complementar la declaració, serà benvingut”, en relació amb possibles esmenes que proposi Junts pel Sí.

“Si algú vol ampliar o afegir coses, encantats que sigui una moció encara més completa. Però l'essència de la declaració del 9N i de la moció és una, no podem canviar-la ni modificar-la, perquè llavors no té sentit la moció”, ha advertit Reguant.

De la mateixa manera, sobre la petició registrada pel PSC de reconsideració de l'admissió a tràmit de la moció, la diputada ha restat importància, perquè “és una moció que la CUP va presentar perquè vam creure que ha de ser discutida i votada al Parlament”.

Minuts després, a la sortida d'aquesta mateixa reunió, el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent ha “celebrat” que la CUP “tingui ganes de treballar, negociar i parlar del contingut de la moció”, que JxSí vol “enriquir” amb esmenes que registrarà els pròxims dies en espera d'analitzar del tot la moció, ha explicat.

Unes aportacions a la moció que aniran “en relació de complir allò amb què estem d'acord que hem de complir, el mandat democràtic del 27-S i la declaració del Parlament del 9N. Són les premisses amb les quals treballarem”, ha relatat.

Torrent ha avançat que “la voluntat de Jxsí és discutir-ho i treballar-ho conjuntament” amb la CUP: “Estic convençut que d'aquí a la setmana que ve serem capaços de consensuar un text”.

Sobre aquesta possible crisi entre els dos partits independentistes, Torrent ha apuntat que “els nostres votants han d'estar tranquil·líssims, perquè tenim un plantejament molt clar: ens compromet el mandat del 27-S, el full de ruta, la declaració del Parlament i farem tot el que estigui a les nostres mans per complir tots aquests compromisos”.

“Els electors de Jxsí i la CUP han d'estar tranquil·líssims que la nostra premissa i objectiu és complir els compromisos que ens vam comprometre amb ells”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Incrementen en 7 milions el programa per ajuts als ajuntaments

girona
política

Inconcret pla de regeneració de Sánchez amb intenció de reformar el delicte d’injúries o la Llei mordassa

barcelona
Societat

Lleida contra la MAT inicia la via judicial per aturar el parc solar d’Alcarràs

Lleida
unió europa

Von der Leyen presenta una comissió més ancorada a la dreta

barcelona
Política

El govern fixa el sostre de despesa en 37.783 milions per al 2025, un 12,8% més

Barcelona
Política

Olost farà el 20 d’octubre una consulta sobre la continuïtat a la comarca del Lluçanès

Olost
nacional

Comín demana a la justícia europea poder accedir al seu escó

barcelona
amèrica del sud

Una missió de l’ONU denuncia persecució política a Veneçuela

barcelona
Política

Turull demana a ERC que es disculpi per les accions contra Junts de l’estructura B

barcelona