Política

Societat

La setmana de les copes

Una moció de la CUP de Manresa per millorar el coneixement sobre els mètodes de recollida de sagnat ha posat les copes menstruals i les esponges marines al centre del debat

CDC i ERC aproven un text alternatiu

La moció que la CUP de Manresa va presentar en el ple de dijous a la nit per “millorar el coneixement sobre els mètodes de recollida de sagnat” ha situat les copes menstruals i les esponges marines al centre d'un debat “que evidencia que encara és tabú”.

És precisament el trencament d'aquesta “invisibilitat de la menstruació” el que la CUP ha pogut exhibir com una de les victòries inesperades. Se n'ha parlat molt –potser massa, diran alguns–, però s'ha fet. I sí, ara tots plegats sabem que hi ha vida més enllà de les compreses i els tampons. La informació mai no és sobrera.

Abans d'arrencar la seva intervenció en el ple, Gemma Tomàs, regidora de la CUP –que és a l'oposició amb tres regidors– va aclarir: “No estem en contra de les compreses i els tampons, sinó que volem que s'informi que hi ha alternatives més ecològiques i més barates.”

La formació demanava que sigui un organisme municipal
“i no empreses privades” l'encarregat de fer els tallers sobre salut sexual als instituts per explicar “com conviure amb el cicle menstrual i com establir una bona relació entre la dona i el comportament del seu cos”.

En aquestes sessions s'hauria d'informar –i aquí es va obrir la capsa dels trons mediàtica– “de tots els mètodes de recollida del sagnat, fent èmfasi en els menys agressius per al cos i
el medi ambient”, com “les copes menstruals, les compreses de roba i les esponges marines”.

Tomàs va remarcar que els tallers també s'haurien d'impartir als nois. “Han de conèixer el cos de la dona, perquè així és més fàcil entendre-les, respectar-les i generar empatia”, un fet que “ajudaria a reduir els casos de violència de gènere”.

A més, s'instava a “fer formació per poder exercir el sagnat lliure”, un mètode lligat al coneixement del cos i a la musculatura vaginal que permet alliberar el fluix quan la dona vol.

La moció de la CUP, però, no es va arribar a votar. L'equip de govern, de CDC i ERC i amb majoria, va presentar una esmena de substitució. La regidora de la Dona, Cristina Cruz, la va defensar afirmant que és el Servei Català de la Salut –depèn de la Generalitat i no de l'Ajuntament– el que té la competència i els professionals per fer els tallers, “que fa quinze anys que s'imparteixen a tots els instituts” i va avançar que es demanarà que, des d'ara, també s'informi dels mètodes alternatius.

L'esmena es va votar i aprovar amb anterioritat i va deixar el text dels cupaires en paper mullat. La CUP, però, va aconseguir dos fets que fa una setmana semblaven impensables: omplir la sala de plens –també hi havia la diputada Anna Gabriel– i posar la menstruació al centre del debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia