Política

Eurovisió prohibeix la ikurriña

El festival, que aquest any se celebra a Suècia, situa la bandera del País Basc al costat de la de l'Estat Islàmic

El govern basc mostra el seu “profund malestar” a les autoritats sueques

El govern basc ha iniciat aquest divendres gestions per mostrar el seu “profund malestar” per la inclusió de la ikurriña a la llista de “banderes especialment prohibides” per les normes internes d'Eurovisió, que aquest any se celebra a Suècia, al costat d'altres ensenyes com, per exemple, la de l'Estat Islàmic.

Acció Exterior de l'executiu basc demanarà a l'ambaixada de Suècia l'esmena de l'error, segons ha informat el govern basc en un comunicat. Així mateix es posarà en contacte amb RTVE, membre d'Eurovisió, i sol·licitarà la immediata retirada de la ikurriña de la llista de banderes vetades.

L'eurodiputada del PNB al Parlament Europeu, Izaskun Bilbao, ha enviat avui una carta al comissari de Cultura, Tibor Navracsics, en què l'informa que la bandera oficial de la Comunitat Autònoma Basca ha estat incorporada en un llistat de “banderes especialment prohibides “a Eurovisió.

Bilbao demana al comissari que expliqui als organitzadors del festival què és una ikurriña i que animi a corregir “un boicot” que considera “impropi de la història democràtica” del país escandinau a més d'“una ofensa per a la ciutadania basca”.

La carta ha estat remesa també a l'ambaixador de la delegació permanent de Suècia davant les institucions europees i als 20 eurodiputats suecs.

L'eurodiputada considera que aquesta decisió “va contra els valors de la Unió Europea i el seu lema units en la diversitat i espera que el comissari de Cultura i els eurodiputats suecs” ajudin a corregir aquesta desagradable decisió “.

En la seva missiva recorda Navracsics que la bandera basca és l'ensenya “legal” que “representa una de les nacionalitats més antigues d'Europa construïda avui en comunitat autònoma de l'Estat espanyol.

L'article 5 de l'Estatut de Gernika, recorda Bilbao, assenyala que la ikurriña és la “bandera oficial” d'Euskadi des que el 1978 es va aprovar aquesta llei orgànica d'un Estat membre de la Unió Europea.

L'eurodiputada considera que incorporar la ikurriña a una llista de símbols prohibits i comparar-la amb la de l'Exèrcit Islàmic és un “error impropi del nivell cultural i la història democràtica de Suècia, a més d'una ofensa per a la ciutadania basca”.

Així mateix qualifica d'“antieuropeu plantejar aquest tipus de prohibicions” que al seu parer “no contribueixen ni a encoratjar la convivència, ni a difondre valors bàsics per a la pau i l'estabilitat com el respecte a la diversitat” i a les comunitats, llengües i cultures que , “per atzars de la història no configuren avui Estats”.

Per aquestes raons sol·licita al comissari que es dirigeixi als organitzadors del festival i a les autoritats sueques, per demanar-los una rectificació formal de la decisió i els expliqui el caràcter “legal i democràtic” que té l'Estatut de Gernika i els símbols que d'ell emanen .

Exigeix així mateix que transmeti als organitzadors d'Eurovisió que la seva decisió, que qualifica de “basada en el desconeixement, arbitrària i aliena a la cultura democràtica” és una “ofensa per a la ciutadania basca i per a la resistència cívica que va treballar davant d'una de les dictadures més llargues i sanguinàries d'Europa “.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
unió europea

La ministra d’Exteriors alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona