Política

El president de Flandes assegura que seria “complicat d'imaginar” que la UE no acceptés el dret d'autodeterminació català

Geert Bourgeois demana a la Unió Europea que sigui “molt pragmàtica” si Catalunya s'independitza

Defensa que “Catalunya i Escòcia no són nous estats candidats, sinó que ja han implementat totes les lleis i participen de la lliure circulació de persones, bens i capitals”

Carles Puigdemont visita Flandes en el seu primer viatge oficial com a president

El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha demanat aquest dissabte a la Unió Europea (UE) que sigui “molt pragmàtica si hi ha una majoria” de catalans que volen independitzar-se. “No veig per què la UE no hauria d'acceptar aquest desig democràtic de la majoria”, ha reivindicat Bourgeois, després de reunir-se a Gant amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Tot i assegurar que no vol “interferir en els afers interns espanyols”, Bourgeois ha defensat que “el principi d'autodeterminació dels pobles està internacionalment acceptat i forma part dels tractats de les Nacions Unides”. “No em puc imaginar que la UE, que es basa en valors democràtics, no accepti l'autodeterminació”, ha insistit.

Bourgeois ha recordat que la UE va saber trobar una “solució pragmàtica” per a la reunificació alemanya i per a la independència i sortida de Groenlàndia i ha advertit que en cas de Brexit els escocesos “voldran tornar a fer un referèndum”.

El ministre-president flamenc també ha defensat que “Catalunya i Escòcia no són nous estats candidats, sinó que ja han implementat totes les lleis i participen de la lliure circulació de persones, bens i capitals”. “Veig difícil que la UE no pugui acceptar el que seria una ampliació interna”, ja que els catalans “són ciutadans europeus, ho diuen els tractats”, ha insistit.

Bourgeois ha aclarit que la independència de Flandes “no és a l'agenda” del seu govern. Puigdemont no ha volgut “donar lliçons” al seu homòleg flamenc “no dir que el que és bo per Catalunya és bo per Flandes”. “Hi ha hagut un intercanvi profund per conèixer-nos millor, però cadascú farà el seu camí de forma lliure i ens respectarem”, ha explicat després de la reunió.

El president de la Generalitat ha visitat amb el ministre-president de Flandes la fira Floralien Gent, que des del 1808 s'organitza en aquesta ciutat flamenca, i que té forts vincles amb el Temps de Flors de Girona. De fet, Flandes va participar l'any passat a la fira gironina, decorant el claustre del monestir de Sant Daniel. Puigdemont i Geert Bourgeois han visitat Floraralien acompanyats del seu president, Michel Vermaerke, que els ha mostrat les flors més interessants de la mostra. Després d'anys de no fer exposició als carrers, Floralien ha tornat enguany a instal·lar-s'hi, seguint l'exemple gironí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia