Política

Municipal

Pla de xoc pel deute

ERC va prendre l'alcaldia a CiU amb un govern en minoria amb els independents de GxV, una escissió dels nacionalistes

El govern va engegar mesures per sanejar les arques públiques

Les obres per reparar el passeig marítim, una bona notícia

CiU va tornar a guanyar les darreres eleccions municipals a Vilassar de Mar. Tot i això, només ho va fer per vots i va empatar a 5 regidors amb ERC. Per formar govern, doncs, calia arribar a pactes. En aquest sentit, la clau van ser els independents de Gent per Vilassar de Mar (GxV), una escissió de CiU que tenia l'exregidor convergent Joan Roca com a cap visible. Finalment ERC i GxV van arribar a un acord per formar govern en minoria. Els independentistes de Babord-CUP, tot i no entrar a l'executiu, també van ser claus perquè el republicà Damià del Clot pogués assolir l'alcaldia, ja que hi van votar a favor. A partir d'aquí va començar a caminar un govern que ben aviat va haver d'anunciar males notícies.

I és que el setembre de l'any passat, i en un acte d'honestedat poc habitual, l'equip de govern va donar a conèixer que presentava la posada en marxa d'un pla de xoc per fer front als 37,2 milions de deute que arrossegava el consistori, dels quals 34 milions provenien de deute bancari. D'aquests, 21,5 milions venien directament de l'Ajuntament, mentre que prop de 12,5 milions més eren deute generat per la SA Municipal, empresa que, a grans trets, s'encarrega de dur a terme les obres que es fan al municipi maresmenc. Percentualment, aquestes xifres feien que el consistori vilassarenc arribés a tenir un endeutament d'aproximadament el 170%, quan el límit establert no pot superar el 110%. Finalment els pitjors pronòstics es van complir, i el passat gener el govern va anunciar que l'empresa municipal presentava la sol·licitud del concurs voluntari de creditors.

Tot i aquest fet, el govern en minoria liderat per ERC intenta estalviar a marxes forçades. Prova d'això és l'anunci que el govern va fer sobre el servei de neteja per obtenir un estalvi de 300.000 euros. Aquest anunci es tradueix a reduir les hores de servei de neteja a l'estiu als centres educatius o equipaments com el poliesportiu, que en aquesta època de l'any estan tancats.

De la banda positiva en aquest primer any de mandat, en destaca l'arrencada de les obres per arreglar el passeig marítim i l'escullera, malmesos arran del temporal del 2014. En concret, s'actua en 385 metres de longitud del passeig marítim, la part que va des de la plaça de l'Ajuntament fins a l'espigó de Garbí. En el cas de l'escullera, s'intervé en 410 metres.

Finalment, en aquest primer any de mandat, el govern també va anunciar la voluntat de reformular l'actual Escola Nàutica i convertir-la en un centre de cultura, amb especial atenció al món marítim. A banda, també es vol dotar aquesta nova infraestructura d'un auditori i aules d'estudi.

Damià del Clot (ERC) Arriba per primer cop a l'alcaldia i ho fa amb un govern en minoria amb els independents
EL CONSISTORI

Les esquerres dominen el ple

Les forces d'esquerres es van instal·lar amb força al ple de Vilassar de Mar. Als 5 regidors d'ERC s'hi han d'afegir els 4 de Babord, que sumats als 2 del PSC i al representant de Sí que es Pot conformen un total de 12 edils. Tot i això, ERC governa en minoria amb els independents de GxV.

les claus

L'estalvi

La situació econòmica delicada de l'Ajuntament ha fet que el govern en minoria hagi de cercar fórmules d'estalvi a marxes forçades. Una d'aquestes vies no és altra que la reformulació del servei de neteja, que permetrà estalviar uns 300.000 euros. Això es tradueix en la reducció de les hores de servei de neteja a l'estiu als centres educatius o equipaments com el poliesportiu, que en aquesta època de l'any estan tancats.

El centre de cultura

El govern va anunciar la voluntat de reformular l'actual Escola Nàutica i convertir-la en un centre de cultura, amb especial atenció al món marítim. A banda, també es vol dotar aquesta nova infraestructura d'un auditori i aules d'estudi. També es vol destinar l'equipament a ser la seu “fixa” de la Universitat d'Estiu de Mar i Ultramar del Tecnocampus de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia