Política

Tres etarres afirmen que no tenen cap vincle amb l’11-M

Parot, Badillo i Vidal protagonitzen una sessió del judici que desmunta del tot la tesi que implica ETA en l’atemptat

Els etarres de l’anomenada caravana de la mort, detinguts dies abans dels atemptats de l’11-M a Cañaveras (Conca), i en els quals els més creients en la teoria de la conspiració hi tenien dipositades moltes esperances, es van encarregar ahir de desmuntar les versions més recargolades gairebé de manera definitiva.

Pesos pesants de l’organització terrorista com Henri Parot o Izkur Badillo van negar amb contundència davant el tribunal de l’Audiència que tinguessin cap relació amb la massacre de Madrid. En l’interrogatori, tots dos, i també Gorka Vidal, van desmarcar-se de l’atemptat, i van insistir que no tenien cap relació amb els islamistes. Parot va subratllar que no coneixia Abdelkrim Bensmail, membre del Grup Islàmic Armat (GIA), al qual van incautar una nota amb el nom i l’adreça de Parot, i amb instruccions per fabricar cloratita.

Relació amb islamistes
El testimoni dels etarres havia estat sol·licitat per l’advocat de Jamal Zougam i Basel Ghalyoun, José Luis Abascal Escudero. En els casos de Vidal i Badillo, l’advocat volia saber quina relació havien tingut amb un dels suïcides de Leganés, Jamal Ahmidan, el Xinès. Vidal va ser taxatiu a l’hora de garantir que no coneixia de res l’islamista esmentat: “no tinc res a veure amb això, ni amb l’11-M ni amb els islamistes”.

Els etarres van contestar gairebé sempre amb monosíl·labs totes les preguntes de les parts, fins al punt que el president del tribunal, Javier Gómez Bermúdez, va arribar a amonestar Gorka Vidal i li va recordar que tenia l’obligació de respondre o podia acabar sent processat per un delicte de desobediència. Vidal s’havia dedicat a respondre amb un “no ho sé” les preguntes relacionades amb l’origen i la destinació de la furgoneta en la qual ell i Badillo transportaven més de 500 quilos d’explosius.

Mofa entre preguntes
En un altre moment de l’interrogatori, el jutge va tornar a cridar l’atenció als dos etarres perquè semblava que fessin burla de les qüestions que se’ls plantejaven. Tot plegat, en conjunt, va durar poc més d’un quart d’hora.

L’expectació que havia generat la presència ahir dels tres terroristes va quedar en no res, sobretot perquè cap dels tres va tenir cap dubte a l’hora de contestar que ni ells ni la cúpula d’ETA havien tingut res a veure amb l’11-M.

D’altra banda, el president del tribunal va informar que finalment s’havia desestimat el testimoni de tres etarres més que, inicialment, també s’esperava que declaressin ahir.

En tot cas, el tribunal sí que ha posat data perquè comparegui el comissari Enrique García Castaño, suposat confident de l’exdirector general de la Policia, Agustín Díaz de Mera. Aquest agent, però, com també van exposar la resta de policies que van dirigir la investigació de l’11-M, ja va avançar per carta el seu testimoni i va dir que no hi havia cap vincle entre els islamistes i l’organització terrorista ETA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.