Política

Els líders de les dues Corees es reuniran a Pyongyang a finals d'agost

Tots dos intentaran reimpulsar les relacions entre Corea del Nord i del Sud, així com rellançar el procés de reconciliació

El president de Corea del Nord, Kim Jong-il, i el de Corea del Sud, Roh Moo Hyun, es reuniran a Pyongyang entre el 28 i el 30 d'aquest mes d'agost per primera vegada des de fa set anys. Els dos mandataris intentaran rellançar el procés de reconciliació entre tots dos països, després de la divisió de la península que hi va haver arran de la guerra de Corea entre 1950 i 1953.

Es tracta de la segona cimera entre els dirigents de les dues Corees. La primera es va fer el juny del 2000 i va servir per obrir el diàleg entre Seül i Pyonyang, després de mig segle d'enfrontaments.

Diversos mitjans sud-coreans asseguren que a l'ordre del dia hi haurà ara, entre altres qüestions, l'establiment definitiu de la pau a la península, que tècnicamant continuen en guerra des de la invasió nord-coreana de Corea del Sud. Està previst que també s'abordi la desnuclearització del règim comunista de Kim Jong Il.

L'assessor de seguretat nacional de Corea del Sud, Baek Jong Chun, ha assegurat, per la seva part, que la cimera permetrà "extendre i desenvolupar els llaços entre el sud i el nord a un nivell superior". Seül també creu que la cimera posarà els bases per establir un règim de pau a la península coreana.

Els missatges d'optimisme s'han repetit a Corea del Nord. Pyongyang ha assegurat que la trobada "tindrà un pes significatiu i permetrà obrir una nova fase de pau, prosperitat i reunificació".

En qualsevol cas, les dues parts coincideixen a dir que la reunió pot impulsar la pau i les negociacions per a la reunificació de la península coreana.

La Casa Blanca, que s'ha felicitat per la notícia, espera que la cimera serveixi per portar més seguretat a la península i avançar el programa de desarmament nuclear de Corea del Nord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.