Política

L'emissari de l'ONU es reuneix amb la líder opositora birmana

Disminueixen les protestes als carrers de Rangun

L'enviat especial de les Nacions Unides a Birmània, Ibrahim Gambaris'ha reunit amb la líder opositora Aung San Suu Kyi, però no amb el cap de la junta militar, el general Than Shwe, en el marc de la seva missió per intentar posar fi a la repressió contra la revolta democràtica birmana. "Gambari espera mantenir una trobada amb el general Shwe abans que finalitzi la seva missió", ha indicat l'ONU a través d’un comunicat.

Per contra, la trobada de l’emissari de l’ONU amb Suu Kyi ha durartprop d’una hora i ha tingut lloc en una dependència per a convidats del govern a Rangun. Al final de la reunió, però, no n'ha transcendit cap detall.

Fonts diplomàtiques han informat que, després d’acomiadar-se de la Nobel de la pau –que el 1990 va guanyar les primeres eleccions lliures al país, posteriorment anul·lades–, Gambari s’hauria tornat a desplaçar a Naypyidaw, seu del poder central birmà, a 400 km de Rangun, amb voluntat d’entrevistar-se amb l’home fort del règim.

Trobades menors
La cita de Gambari i Suu Kyi s'ha produït immediatament després del retorn de l’enviat de l’ONU de Naypyidaw, on ahir es va reunir amb el primer ministre interí, el general Thein Shein; el titular de Cultura, el comandant Khin Aung Myint, i el ministre d’Informació, Kyaw Hsan. Tampoc ha transcendit cap dels continguts d’aquestes reunions.

avui no s'han pogut veure manifestacions importants al centre de Rangun, on les forces de seguretat tenen implantat un fort dispositiu de vigilància, sobretot al voltant de les dues principals pagodes. La policia registrava bosses a la recerca de càmeres fotogràfiques o de vídeo, mentre l’accés a Internet seguia tallat.

“La Xina té la clau”
Des d’Anglaterra, l’exambaixador dels Estats Units a l’ONU John Bolton insisteix que la Xina és qui té un paper “clau” per forçar un canvi de rumb a Birmània, i no l’emissari de l’ONU. “La qüestió no és què pot fer Gambari, sinó més aviat què farà la Xina”, va dir Bolton, que recrimina que Pequín protegeixi la junta militar birmana en les votacions al Consell de Seguretat de l’ONU.

Per la seva banda, el papa Benet XVI ha demanat una solució pacífica a la crisi birmana “pel bé del país”. “Segueixo amb preocupació els gravíssims esdeveniments dels últims dies a Birmània, i desitjo expressar la meva proximitat espiritual envers la població civil”, ha dit el pontífex.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.