Política

Nova jornada de protestes a Birmània amb detencions i enfrontaments

Almenys cinc persones han mort i unes 20 han quedat ferides. A més, uns 30 monjos budistes i 50 ciutadans han estat arrestats i traslladats en camions militars a centres de detenció.

Els soldats de l'exèrcit han efectuat trets a l'aire al casc vell de Rangún, quan uns 200 monjos i milers de civils marxaven cap a la pagona de Sule, en desafiament a la prohibició de manifestacions imposada per la Junta Militar de Birmània (Myanmar).

Aquest matí prop d'un miler de birmans han sortit als carrers de Rangún poc després que els soldats carreguessin, amb trets a l'aire, pots de fum i gasos lacrimògens, contra desenes de monjos.

En l'operació policial s'ha detingut una vuitantena de persones. Entre ells dos líders opositors que encapçalaven les protestes. Es tracta de Win Aing, que va ser detingut el passat mes de febrer per organitzar una conferència de premsa d'un grup d'activistes, i Zangar, un dels còmics més coneguts a Birmània.

Amenaça de la UE
La Unió Europea (UE) ha amenaçat amb imposar noves sancions al règim militar si recorre a la violència per a reprimir les protestes pacífiques de monjos budistes i ciutadans.

La Unió Europea ja aplica mesures restrictives a Birmània des de 1996, incloent un embargament d'armes, una congelació de béns per a alts càrrecs del règim i els seus familiars i la suspensió de la cooperació en l'àmbit de la defensa.

Segons mitjans de comunicació locals, molts dels detinguts van ser colpejats pels soldats abans de ser arrestats i traslladats en camions de l'Exèrcit a centres de detenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.