Política

Musharraf guanya

Més de 200 diputats opositors protesten i s’abstenen en la votació

El general Pervez Musharraf hauria guanyat per una àmplia majoria les eleccions presidencials celebrades ahir al Pakistan, segons van filtrar diverses fonts oficioses. D’acord amb dades del cap de la comissió electoral, el president hauria obtingut el suport de prop del 70% dels diputats dels quatre parlaments provincials i de l’assemblea federal.

Amb tot, el previsible triomf de Musharraf no garanteix la seva reelecció i haurà d’esperar fins al dia 17, en què el Tribunal Suprem emetrà una sentència definitiva sobre la legalitat de la seva candidatura i si la seva condició de cap de l’exèrcit l’inhabilita o no per ocupar la presidència. Fins aleshores, els jutges han prohibit que es facin públics els resultats oficials de les eleccions i que es proclami cap guanyador.

Però malgrat el dictamen del Tribunal Suprem, alguns funcionaris van difondre els recomptes de la votació en què Musharraf hauria obtingut 668 dels prop de mil vots possibles.

La jornada electoral també va estar marcada pel boicot i l’abstenció de més de 200 diputats opositors en protesta contra la candidatura de Musharraf, que és cap d’Estat des del cop d’Estat militar de 1999.

Per la seva banda, el general ha replicat les denúncies d’il·legalitat assegurant que, si és reelegit, abandonarà la direcció de l’exèrcit en favor del general Ashfaq Kiyani, exdirector dels serveis secrets. A Islamabad circula un rumor segons el qual, en un intent d’assegurar-se una sentència favorable del Suprem, el traspàs de poder tindrà lloc demà mateix.

Paral·lelament, Musharraf ha acostat posicions amb el principal partit de l’oposició, el Partit Popular del Pakistan de l’exprimera ministra Benazir Bhutto. El general va signar la vigília de les eleccions un decret de reconciliació en què atorga l’amnistia i retira tots els càrrecs de corrupció que pesaven sobre Bhutto i que li impedien tornar al Pakistan. Aquest moviment aplana el camí per a un acord entre el règim militar i el PPP per compartir el poder segons el qual Musharraf conservaria durant cinc anys més la presidència amb el vistiplau opositor a canvi que Bhutto sigui nomenada primera ministra després de les eleccions de gener. Bhutto ha anunciat que el dia 18 té previst posar fi a vuit anys d’exili per començar a preparar la campanya electoral.

El cap del segon partit opositor, l’exprimer ministre Nawaz Sharif, molt més crític amb Musharraf i sobre el qual també pesen denúncies de corrupció, no es podrà beneficiar de l’amnistia ni tornar al Pakistan, i els seus seguidors van celebrar ahir diverses manifestacions que van derivar en xocs amb la policia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.