Política

Patxi López es mostra convençut que la consulta d'Ibarretxe no es farà

Política

 El secretari general del PSE, Patxi López, s'ha mostrat aquest dilluns convençut que la consulta que el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, projecta per al pròxim dia 25 d'octubre no se celebrarà perquè "l'Estat de dret té mecanismes suficients per impedir que ningú cometi una il·legalitat", i en tot cas, l'hauria de fer "als batzokis" [seus socials juvenils] perquè no disposa del suport de territoris com Àlaba o dels ajuntaments del PSE.
López ha acusat Ibarretxe de buscar només la "confrontació" i d'estar "apagat o fora de cobertura" per resoldre els problemes reals de la societat basca.

La consulta d'Ibarretxe "no és possible, ni legal, ni legítima", i per tant no se celebrarà. És el missatge que el secretari general del PSE ha repetit en un esmorzar a Madrid. "Si ells parlen del dret a decidir", ha dit López, jo aposto pel "dret a conviure" i per posar punt final al "raka raka" del lehendakari.

Segons el màxim responsable dels socialistes bascos els resultats de les eleccions del 9-M demostren l'existència d'una "nova majoria" a Euskadi que "dóna l'esquena" als "plans que divideixen", i en canvi aposta per un futur construït "entre tots" des del respecte a la Constitució i a l'Estatut de Gernika.

Acord democràtic
Un escenari, segons López, on no tenen cabuda les amenaces de "xoc de locomotores" d'Ibarretxe, ni les propostes que "creen problemes on no n'hi ha". Els bascos, ha assegurat, han dit "no" a la "política de trinxeres", i volen que el debat transcorri per un "camí més ampli" que permeti un acord entre les forces democràtiques.

En aquest context, López s'ha mostrat més que convençut que la consulta no es produirà. En primer lloc perquè l'executiu espanyol disposa de mecanismes per impedir-la, i en segon lloc, perquè el mateix PNB l'ha d'aprovar al Parlament basc, i ho hauria de fer amb el suport dels abertzales.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.