Política

Centenars de civils morts a Ossètia del Sud pels combats amb tancs georgians

A la capital de la regió separatista d'Ossètia del Sud, Tskhinvali, hi ha centenars de civils morts, segons ha assegurat avui Eduard Kokoiti, líder independentista. "Aquest és el tercer genocidi del poble osset comès per Geòrgia", assegura Kokoiti a l'agència russa Interfax, en una conversa telefònica. Segons Kokoiti, "el principal assassí és (Mijaíl) Saakashvili", el president georgià.

"La resistència a Tskhinvali creix. A la plaça de l'estació s'han destruït quatre carros de combat georgians", ha afegit el president de l'autoproclamada república d'Ossètia del Sud, no reconeguda, que es escindir de facto a principi dels anys 90 i que té el suport de Moscou. Per Kokoiti, aquests fets "tràgics" han de ser "l'última pas cap al reconeixement de la independència d'Ossètia del Sud".

Poc abans, el ministre de Reintegració de Geòrgia, Temur Yakobashvili, ha assegurat que la ciutat està sota control de les tropes georgianes.

Tancs georgians han penetrat aquest divendres a Tskhinvali, que ha quedat gairebé destruïda, segons el comandant de les tropes de pau russes, Marat Kulajmétov.

"Hi ha combats aferrissats per tota la ciutat". "Molts edificis han quedat en ruïnes. Falta aigua, no hi ha electricitat ni llum i gairebé no funciona la comunicació telefònica", ha dit Kulajmétov.

Després de diverses hores de combats, l'exèrcit georgià ha aconseguit el control de gairebé tota la regió separatista i de la capital, castigada per l'artilleria georgiana des d'ahir a la nit.

El secretari del Consell de Seguretat Nacional de Geòrgia, Alexandr Lomaya ha assegurat que els efectius georgians han suspès unilateralment les accions i ha agregat que tots els separatistes que entreguin les armes seran amnistiats.

Mentrestant, el ministeri de Defensa de Rússia ha enviat reforços a Ossètia del Sud per protegir les tropes de pau russes i els ciutadans d'aquesta regió, dels quals la majoria té la ciutadania russa.

El president rus, Dmitri Medvédev, ha afirmat aquest divendres que no permetrà la "mort impune" dels ciutadans russos i ha advertit que els culpables seran castigats. Medvédev ha convocat una reunió urgent del Consell de Seguretat per abordar la situació a Ossètia del Sud.

Per la seva banda, el líder georgià, Mijaíl Saakashvili, ha denunciat per mitjà d'un missatge televisiu que Geòrgia és víctima d'una agressió a gran escala, ha cridat Rússia a suspendre els bombardejos i ha mobilitzat els reservistes.

Saakashvili ha recordat que ahir a la nit, després dels atacs de les forces separatistes d'Ossètia del Sud contra poblacions georgianes, les tropes governamentals van obrir foc de resposta i van llançar una ofensiva.

El primer ministre rus, Vladímir Putin, que ha assistit a la inauguració dels Jocs Olímpics, ha amenaçat Geòrgia amb "mesures de resposta" per l'agressió a Ossètia del Sud.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.