Política

El govern espanyol decidirà "d'aquí un parell de dies" si és o no necessari el transvasament

El portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, ha anunciat que "d'aquí a un parell de dies" el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí podrà saber si continua sent necessari el transvasament aprovat pel govern de la Generalitat per proveir d'aigua Barcelona.

En una roda de premsa al Congrés, Alonso ha explicat que aquest mateix matí, la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, li ha comunicat que el seu departament està treballant en un càlcul i que d'aquí a dos dies podran "tenir clar quin és el volum d'aigua embassada que es necessita per deixar sense efecte les disposicions del decret llei".
Aquesta "resposta tècnica", ha explicat Alonso, permetrà conèixer "fins a quin punt i quan" la pluja que ha caigut durant les últimes setmanes podria "derogar la norma" que va aprovar el Govern i que va ratificar el Parlament. "El decret estableix una motivació d'urgència. Si la falta d'aigua als embassaments existís, se seguirà el que estableix el decret llei, però si desapareix la causa, cosa que sabrem d'aquí un o dos dies, la previsions de la mateixa norma ja no tindrien sentit", ha emfatitzat.

Fase d'alerta
Per altra banda, el Centre d'Emergències de Catalunya informa que s'ha activat, a les cinc de la tarda d'aquest dimarts, la fase d'alerta del pla d'especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) a causa de la crescuda del cabal d'aigua del riu Ebre.

L'activació del Pla afecta els municipis de la conca del riu Ebre a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.

L'Ebre ha augmentat el cabal al seu pas per les Terres de l'Ebre a causa del desembassament de Mequinensa, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Aquesta crescuda ha fet que el riu sortís de mare en algunes zones de conreu de fruiters.

El govern de la Generalitat manté totes les mesures d'excepcionalitat tot i les pluges dels últims dies, inclòs el transvasament i l'aportació d'aigua en vaixells. Així de taxativa s'ha mostrat aquest dimarts la consellera de Justícia, Montserrat Tura, després del consell executiu.

El govern no ha fixat cap límit ni percentatge per a la no construcció de la canonada. Tura ha recordat que la situació segueix essent excepcional i ha dit que "s'està un 12% del que s'estava fa un any, quan ja era una situació excepcional i ja s'havia dictat un decret de sequera".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida