Política

Matenir un carrer dedicat a un etarra no és delicte

Política

El ple de la sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat que mantenir el nom d'un membre d'ETA en un carrer no constitueix delicte d'enaltiment del terrorisme en considerar que per incórrer en aquest fet il·lícit cal fer-ho "amb un comportament actiu" i no "per simple omissió".

Així, el ple rebutja per unanimitat el recurs d'apel·lació contra la decisió del jutge Santiago Pedraz de no admetre a tràmit la querella contra l'alcalde de Leioa (Biscaia) per mantenir el nom dels etarres Eustaquio Mendizabal, Txikia, i els germans Txabi i Joseba Etxebarrieta en dos carrers de la localitat.

Els 17 magistrats que han participat en el ple apunten que l'article 578, que tipifica el delicte d'enaltiment del terrorisme, prohibeix una acció determinada, i per tant, només es pot cometre "amb un comportament actiu" que violi la prohibició.

"Qui no fa res no pot violar la prohibició continguda a la norma, tot i que amb la seva passivitat exterioritzi l'acord" amb les accions d'un tercer "contrària a una norma prohibitiva", continua la resolució, que considera que "l'apologia de l'apologia no és delicte", és a dir, "defensar o justificar" a qui va aprovar donar el nom d'un terrorisme a un carrer no és delicte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.