Política

Cristina Kirchner assumeix la presidència de l'Argentina

L'Argentina té, des d'ahir, i per primer primera vegada a la seva història, una presidenta elegida pel vot popular: Cristina Fernández de Kirchner, que, en un fet que tampoc té antecedents, rebia els atributs del poder de mans del seu marit, Néstor Kirchner.

La nova mandatària no va poder amagar les llàgrimes en el moment del traspàs, última baula d'una reeixida societat politicomarital que es va iniciar ja fa tres dècades a la patagònica província de Santa Cruz. Primer va ser una mirada còmplice, després una abraçada i, per últim, el plor contingut a l'espatlla del seu marit. Amb un impecable vestit de color marfil, Cristina Fernández va pronunciar el seu primer discurs oficial davant del Congrés, una barreja d'elogis a tot el que ha fet el seu marit i promeses del que poden esperar a partir d'ara els argentins.
L'emoció la va vèncer finalment quan va parlar d'Eva Perón i va dirigir, dreta, un homenatge a les mares i àvies de la Plaza de Mayo que eren al recinte. L'eix de les seves paraules va estar marcat per la continuïtat, sobretot en matèria econòmica, i millores en la qualitat institucional del país. "Tenim un model d'acumulació amb inclusió social i es tracta de posar les bases perquè les eleccions no signifiquin canviar de model econòmic arruïnant-ho tot", va dir la mandatària.

L'escoltaven nou presidents de l'Amèrica Llatina i més de 160 delegacions d'arreu del món. Espanya va estar representada pel príncep Felip de Borbó. Davant d'ells, la presidenta va fer una crida a recuperar la "multilateralitat per poder viure en un món una mica més segur". Després va recórrer amb cotxe -al costat del seu marit- els 15 carrers que separen el Congrés de la Plaza de Mayo, on hi ha la seu del govern. Allà va prendre jurament als nous ministres, la majoria dels quals heretarà del govern sortint.

Ovació inusual
La tesi ha estat la de no canviar el que fins ara sembla haver funcionat, almenys si es tenen en compte els índexs del 70% de popularitat amb què es retira Néstor Kirchner. Hi ha tingut molt a veure la recuperació "miraculosa" d'una dècada de convulsions socials i crisi política. Per això, Néstor Kirchner pot donar-se per satisfet: en una fotografia poc habitual, va ser ovacionat a l'Assemblea i es va endur bona part del discurs de quaranta minuts que va improvisar la seva dona.

De fet, Cristina Fernández deu al seu marit bona part del 45% dels vots que va obtenir l'octubre passat, un avantatge que li permetrà governar amb comoditat. Comptarà amb majoria absoluta a les dues cambres del Congrés i les poques governacions opositores han mostrat una posició dialogant. L'oposició política, si més no, està fragmentada i sense referents des de la derrota electoral de l'octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona