Política

Últim discurs

EUA

El president dels Estats Units, George W. Bush, ha pronunciat aquesta matinada el seu darrer discurs de l'estat de la Unió, centrat en les dues qüestions que han marcat la seva segona legislatura: la guerra de l'Iraq, el conflicte que ha enfonsat el mandatari a uns nivells ínfims de popularitat, i l'economia, la principal preocupació dels nord-americans, segons els sondejos.
A l'hora de tancar aquesta edició es preveia que Bush reclamés suport al Congrés per posar en marxa un pla d'estímul econòmic que eviti que el país caigui en la recessió i per consolidar els progressos que, al seu parer, s'estan fent a l'Iraq.

Bush va dissenyar un discurs en què insistia que la situació a l'Iraq està més controlada que mai i en què s'exhibien els avenços aconseguits al país els darrers mesos.

Segons el Pentàgon, la nova estratègia militar dels Estats Units ha aconseguit reduir el nombre d'atemptats en prop d'un 60%. Bush també preveia referir-se a l'Iran i advertir aquest país que les forces nord-americanes actuaran contra els qui amenacin els seus soldats i interessos al golf Pèrsic.

Sondejos adversos
Tampoc l'opinió pública nord-americana, que va donar suport de forma majoritària a la invasió de l'Iraq abans que s'iniciés la campanya armada, creu en els beneficis d'aquella invasió.

D'acord amb les enquestes, la major part dels nord-americans pensen que la guerra va ser un error i només ara, per primer cop des de fa cinc anys, estan més preocupats per la situació econòmica que per l'Iraq.

Segons un sondeig de NBC News i el Wall Street Journal, l'ocupació i l'economia són la principal preocupació per al 26% dels nord-americans, mentre que l'Iraq ho és per al 17%. En tot cas, el president Bush suspèn tant en la gestió de la guerra com en la gestió econòmica i té el nivell de popularitat més baix que ha tingut mai en vigílies del discurs de l'estat de la Unió. Només un 32% l'aproven, segons una enquesta de Gallup.

Davant la inquietud dels ciutadans per l'economia, Bush volia demanar als legisladors que es mantingui i s'estengui l'"esperit bipartidista" que la setmana passada va permetre arribar a un acord sobre el pla d'estímul econòmic per valor de 150.000 milions de dòlars i va urgir el Congrés a aprovar-lo. El president necessita la col·laboració de la majoria demòcrata a les dues cambres per tirar endavant les darreres mesures del seu mandat i per això ahir no es va cansar de demanar-la.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.