Política

El català, llengua comuna

Debat lingüístic

Fa quatre anys que treballen amb el lema El català, llengua comuna, i no pensen abandonar-lo encara que fa unes setmanes hagi sorgit el Manifiesto por la lengua común que alerta sobre els suposats perills amb què s'enfronta el castellà. Sense cap esment a l'agressiva polèmica de les últimes setmanes, membres d'algunes de les 23 entitats que duen endavant la campanya que espera facilitar la integració dels nouvinguts van fer ahir el seu tancament de curs a l'Ateneu Barcelonès, i hi van presentar el manifest que ja havien llegit per Sant Jordi, ja amb el títol El català, llengua comuna.

En el mateix acte s'hi ha presentat un vídeo que mostra les activitats culturals, amb molta música, que les entitats de la xarxa van compartir per Sant Jordi. La cirereta la posa l'escriptora catalana d'origen marroquí Najat El Hachmi, guanyadora de l'últim premi Ramon Llull. "Qui digui que una llengua no és res més que una manera de compartir informació i que mentre ens comuniquem ja està bé, s'equivoca. Una llengua és molt més que això i la nostra posició davant d'ella determina la naturalesa de les nostres relacions", adverteix El Hachmi en el seu pròleg. "Et parlo en aquesta llengua perquè et reconec com a proper i no t'excloc", conclou.

El portaveu de la Comissió Nous Parlants –pertanyent a la Plataforma per la Llengua–, Josep-Anton Fernández, ha afirmat amb vehemència que és "insultant" creure que aquest manifest neix com a resposta al Manifiesto por la lengua común perquè les entitats "no en saben res" d'aquesta polèmica, i a més el manifest del català només està "en contra de l'insult i del racisme". Per això, en la seva intervenció, com han fet el senegalès i el palestí amb qui compartia la taula, Fernández ha dit unes paraules en la seva llengua d'origen, el castellà. "És una llengua de la qual em sento molt orgullós i no penso permetre que s'utilitzi contra mi", ha anunciat.

La representació política en l'acte ha sigut irregular. Hi han enviat primeres espases CiU i ERC: Jordi Pujol, Francesc Homs, Carles Puigdemont, Àngel Colom, Joan Puigcercós, Ernest Benach, Joan Tardà, Pere Aragonès. ICV s'ha limitat al diputat per Lleida Francesc Pané i Enric de Vilalta, president del partit a l'Eixample de Barcelona. Del PSC no hi ha anat ningú, tret de Ferran Mascarell, que actuava com a vicepresident de l'Ateneu Barcelonès i no pas com a representant del partit. Pel que fa a la societat civil, hi han assistit el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, i l'historiador Agustí Colomines, entre d'altres.

Consulteu aquí el manifest.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
amèrica del sud

L’arrest de dos bascos a Veneçuela eleva el nivell de la crisi diplomàtica

barcelona

Caça major contra l’amnistia

Barcelona
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda
Política

El sentiment de catalanitat va a la baixa

Barcelona
amèrica del sud

Veneçuela deté dos bascos acusats de conspirar contra Maduro

barcelona
estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona
guerra a gaza

Els atacs israelians contra el nord de la Franja causen una vintena de morts més

barcelona