Política

Berlusconi celebra la victòria. Veltroni reconeix la derrota

Eleccions Itàlia

Va apostar fort i s'ha sortit amb la seva. Silvio Berlusconi, 71 anys, multimilionari i dos cops primer ministre, va tornar a guanyar ahir les eleccions legislatives a Itàlia i va fer bocins el somni del seu rival, Walter Veltroni, de convertir-se en el Zapatero italià i instal·lar al poder un centreesquerra reformista alliberat de les hipoteques dels antics aliats comunistes.

Amb un discurs centrat gairebé únicament en la baixada d'impostos (sobre la casa, el cotxe, l'empresa) i a desacreditar la imatge innovadora dels seus oponents, Berlusconi recupera el poder dos anys després d'haver-lo abandonat.Tot i la desmotivació de l'electorat i la baixada de més de tres punts respecte al 2006, la participació va superar el 80%.

El Cavaliere es va imposar a la Cambra de Diputats i també al Senat, l'escenari on realment es dirimia el duel electoral, gràcies al suport de la Lliga Nord -el partit federalista d'Umberto Bossi- que, amb més del 8% dels vots, va gairebé duplicar els resultats obtinguts als comicis del 2006. Amb més del 95% escrutat, la coalició de centredreta -formada pel Poble de la Llibertat de Berlusconi, la Lliga Nord i els autonomistes del sud- va recollir el 47% dels vots a la cambra alta, contra el 38% del Partit Demòcrata de Veltroni i el seu aliat, la formació justicialista de l'exmagistrat anticorrupció Antonio Di Pietro, que experimenta un fort creixement.

També a la Cambra de Diputats
La coalició de Berlusconi també va obtenir el control de la Cambra dels Diputats, amb un 46% dels vots, contra el 37,7% de Veltroni i Di Pietro. Aquesta victòria el fa mereixedor de l'anomenat premi de majoria, que consisteix en l'atribució automàtica del 55% dels escons. Els democristians de la UDC, de Pier Ferdinando Casini, entren amb el 5,5% dels vots (inferior al 6,7% de fa dos anys), mentre que l'Esquerra de l'Arc de Sant Martí (comunistes i Verds), amb un 3%, s'enfonsa i perd la representació a la Cambra. També en queden exclosos la ultradretana Dreta i el Partit Socialista, que formava part de l'anterior govern de Prodi.

En conèixer la victòria, Berlusconi va anunciar que Veltroni l'havia trucat per felicitar-lo i va oferir-li diàleg. Va advertir als italians que els esperen "mesos i anys difícils" per la delicada situació de l'economia i va prometre ocupar-se "de seguida" de la crisi de les escombraries de Nàpols i de la companyia aèria Alitalia. El Cavaliere va assegurar també que aviat formarà el nou govern i que hi inclourà quatre dones.

Compungit
Per la seva banda, un Veltroni compungit va advertir que dins el centredreta s'havia produït un "reequilibri de forces" en favor de la Lliga Nord i va exigir al Cavaliere respecte a les institucions de l'Estat i a la unitat d'Itàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.