Política

El sindicat ultra Manos Limpias denuncia set consellers per una presumpta malversació de fons

Tribunals

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit una denúncia contra set consellers de la Generalitat interposada pel sindicat ultra Manos Limpias per una presumpta malversació de fons en encarregar informes de dubtosa utilitat a persones afins a l'executiu.
El sindicat Manos Limpias és el mateix que va interposar denúncies contra Juan María Atutxa per haver-se negat a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak, format pels diputats de Batasuna un cop aquesta formació va ser il·legalitzada. Atutxa va ser condemnat per desobediència el gener passat.

Segons la denúncia presentada pel sindicat de funcionaris Manos Limpias, els consellers implicats, pertanyents als tres partits del govern, haurien atorgat l'elaboració de 1.583 informes, per un valor no superior a 12.000 euros cadascun –per poder així eludir el concurs públic–, "actuant amb subjectivitat i afavorint interessos particulars".

La denúncia, que ara ha acceptat la Fiscalia, considera que les actuacions dels responsables del govern autonòmic podrien constituir els delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malversació de cabals públics.

Els consellers
Els consellers afectats són els d'Interior, Joan Saura; Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; Agricultura, Joaquim Llena; Salut, Marina Geli; l'anterior conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós; Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i Cultura, Joan Manuel Tresserras.

Segons informen El Mundo i l'ABC, i ha confirmat Efe, la Fiscalia ha notificat recentment al sindicat l'obertura de "diligències preprocessals" a partir de la denúncia.

Els informes, als quals es van destinar 31 milions d'euros, són treballs tècnics, documents i informes encarregats per la Generalitat a exdiputats i antics càrrecs de la Generalitat, en molts casos de contingut superflu, segons Manos Limpias.

Afins al govern
El sindicat ultra denuncia que molts d'aquests informes es van encarregar a persones afins al govern i per un valor que no excedia els 12.000 euros, la xifra a partir de la qual cal anar a concurs obert a més d'un candidat, i, per tant, no es poden adjudicar els informes directament a una persona en concret.

Entre els informes, el sindicat en destaca un sobre la ventilació natural dels patis (que va costar 11.368 euros) i un altre de relatiu al ratpenat Nana com a control de la plaga de la papallona de l'arròs al delta de l'Ebre (11.965 euros), així com un disseny de parxís i puzle de la caseta de cartró retallable (3.077 euros), destaca ABC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.