Política

Comença a Annapolis una trobada crucial per definir el futur del Pròxim Orient

Gairebé 60 anys després de l'esclat del conflicte entre israelians i palestins, la conferència que se celebra avui a Annapolis suposa l'última oportunitat per als seus participants a l'hora d'arribar a un acord de pau per al conflicte.

La idea de "l'última oportunitat" sempre ha estat en boca de tots els analistes en cada reunió d'alt nivell entre les dues parts, però aquesta vegada el món es troba davant de l'última possibilitat amb la qual compte la Iniciativa de Pau Àrab, presentada el 2002 i que molts entenen com una de les solucions més consolidades per posar fi al conflicte.
Estats Units es limita a assumir, segons la Casa Blanca, un paper d'organitzador de la cimera. Potser, tindrà més rellevància en certes converses sobre el programa nuclear iranià, que ocuparan un lloc secundari durant la conferència. Però tot i que la intenció de l'administració Bush és no interferir en el resultat final de la trobada, sí es té constància d'esforços nord-americans per a la publicació d'una declaració prèvia conjunta, per a aquesta nit o demà, abans del començament oficial de la reunió.

Però, malgrat l'escepticisme regnant, hi ha motius de pes per tenir certa esperança sobre un final feliç: un compromís àrab sense precedents, demostrat ahir amb la incorporació a última hora de Síria, i la voluntat del primer ministre israelià, Ehud Olmert, i del president palestí, Mahmud Abbas, a l'hora de portar les negociacions a bon terme podrien superar el boicot organitzat per Hamàs i per Iran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.