Política

Els partits desencallen la Corporació Audiovisual

Després de l'anunci de David Madí que no optaria a formar part del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, avançat per l'AVUI, els partits catalans van desencallar ahir la nova direcció d'aquest organisme. El veto que van posar els socialistes a Madí va deixar de ser un problema tan bon punt el portaveu de CDC va decidir apartar-se. El també secretari d'acció electoral convergent ho va anunciar al matí en roda de premsa, mentre es mostrava orgullós d'haver esdevingut "l'enemic públic número u del tripartit". Els socialistes van retirar fa uns dies d'entre els seus candidats l'exdirectora general d'Atenció Ciutadana, Marta Continente, una persona de la màxima confiança de Ramon García-Bragado, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. Però CiU nega haver-la vetat en cap moment.
Ahir els partits van posar-se d'acord en poques hores en els 12 membres que formaran el nou consell de govern, amb una negociació imprescindible, perquè el ple del Parlament els haurà de designar per una majoria qualificada, de dos terços. Seran Roger Loppacher, Eduard Berraondo, Marc Puig i Brauli Duart, a proposta de CiU. Núria Llorach, consensuada entre CiU i ERC. Àngela Vinent, Joan Manuel del Pozo i Anna Balletbò, a petició del PSC. Xavier Guitart, consensuat entre el PSC i ERC. Albert Sáez, a proposta dels republicans. Armand Querol, pel PP, i Josep Vinyeta, per ICV.

A partir d'aquí, encara queden pendents importants serrells de la negociació, especialment la designació de Sáez com a nou president de la Corporació, que també ha de ser aprovada al legislatiu català per dos terços. Sáez compta amb el suport del tripartit, però per ara no té el suport de CiU. Els nacionalistes reclamen a Sáez un pacte previ sobre el projecte que pensa desenvolupar al capdavant de la Corporació, que hauria d'incloure el relleu de "l'equip Majó". Això passaria per la substitució del director de TV3, Francesc Escribano, i del de Catalunya Ràdio, Oleguer Sarsanedas.

Tres votacions
En algunes converses preliminars, el tripartit s'ha mostrat disposat a consensuar amb CiU el relleu a les direccions de la televisió i la ràdio públiques catalanes. La nova llei de la Corporació fixa que els càrrecs directius s'hauran de designar per una majoria de dos terços en el consell de govern de la CCMA. Però també precisa que si en tres votacions no s'arriba a la majoria absoluta, la designació es podrà fer per majoria simple, i per tant sobre el paper amb l'únic suport del tripartit.

CiU vol tenir plenes garanties que els nous directors de la televisió i la ràdio seran transversals, i aquest serà un punt central de les converses. Tot apunta a hores d'ara que l'acord és factible, i per tant es comença a perfilar una nova fórmula de gestió dels mitjans públics catalans deslligada per primer cop del govern, encara que la majoria de membres del consell de govern segueixen vinculats als partits.

L'elecció del consell de govern correspon al ple de la cambra per majoria de dos terços, és a dir, amb el suport d'un mínim de 90 dels 135 diputats, un cop han rebut el vist-i-plau del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i de la mateixa cambra.

Vistiplau del CAC
Aquest aspecte partidista, encara que no governamental, segueix desagradant als comitès professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio. Tots dos van fer ahir unes contundents declaracions en què van mostrar-se "profundament decepcionats" amb la llista de candidats, i van demanar que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) els rebutgi en el seu informe d'idoneïtat.

El CAC té previst reunir-se dimecres vinent per elaborar aquest informe, que és preceptiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.