Política

ANB convoca una manifestació contra la il·legalització del partit per a diumenge

Acció Nacionalista Basca (ANB) ha convocat una manifestació contra la seva il·legalització i la del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) per aquest diumenge a Bilbao. L'anunci s'ha fet en una roda de premsa en un hotel de Sant Sebastià hores després que el jutge Baltasar Garzón, de l'Audiència Nacional, hagués ordenat la suspensió de les activitats de les dues formacions i el tancament dels locals. Mentre es convocava la protesta que desafia el jutge, el Tribunal Suprem deliberava sobre les mesures cautelars demanades per la fiscalia en el procés d'il·legalització contra els dos partits abertzales, en un procediment paral·lel a les diligències penals que segueix Garzón a l'Audiència Nacional.

De fet, davant de la duplicitat del procés judicial, ANB ha renunciat a defensar-se en la vista del Tribunal Suprem en què s'havien de discutir les mesures cautelars contra la formació mentre es tramita el procés d'il·legalització. Després que Garzón hagi suspès aquest matí les activitats dels dos partits al matí, el secretari general d'ANB, Juan Carlos González, ha enviat un fax al Suprem per anunciar que els seu advocats no compareixerien a la sessió de la tarda perquè ja no tenia sentit.

El fax ha estat enviat al Suprem a tres quarts de tres del migdia, dues hores després que Garzón hagués suspès les activitats d'ANB i EHAK per la via penal i durant un període de tres anys prorrogable a cinc. Finalment, doncs, la cursa entre les dues jurisdiccions per deixar les dues formacions abertzales fora de les eleccions del 9 de març ha estat guanyada per Garzón.

En un doble procediment que ha estat qualificat de "frau de llei" pels afectats, la fiscalia i l'advocacia de l'Estat havien portat el cas a les dues instàncies: al jutge instructor Garzón per la via penal -argumentant que aquestes formacions col·laboren en el finançament de Batasuna- i al Tribunal Suprem per la via de la llei de partits.

Tot i la renúncia d'ANB a assistir a la vista, la sessió s'ha iniciat amb la intervenció de la fiscalia i de l'advocacia a l'Estat, que demanen que el Suprem també suspengui les activitats dels dos partits cautelarment, mentre se n'estudia la il·legalització. També volen la dissolució del grup d'EHAK al parlament basc i dels grups municipals d'ANB en molts municipis, una mesura que Garzón no ha aplicat. El jutge d'instrucció sí que ha ordenat la clausura dels locals, l'embargament dels comptes i la prohibició expressa als dos partits de presentar-se a les eleccions del 9 de març al Congrés i al Senat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.