Política

França no ratificarà la Carta Europea de Llengües Regionals

Món

França no ratificarà la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, ha afirmat avui la ministra de Cultura, Christine Albanel, al final d'un debat inèdit sobre els idiomes regionals a l'Assemblea Nacional.

França va signar aquesta carta el 1999, però mai la va ratificar, ja que el Consell Constitucional va dictaminar que per a això primer s'hauria de revisar la Constitució, que des del 1992 estipula que el francès és "la llengua de la República".

"Ratificar la Carta seria contrari als nostres principis. Aplicar-la seria difícil, costós" i l'abast pràctic seria "com a mínim discutible", ha dit Albanel davant els legisladors.

Aquesta ratificació implicaria el reconeixement d'un dret "imprescriptible" de parlar una llengua regional, en particular en l'àmbit públic, ha explicat.
No obstant això, ha promès que proposarà un projecte de llei, reclamat per molts legisladors, per donar una "forma institucional" a la noció de patrimoni lingüístic.

En la seva intervenció, la ministra ha recordat que hi ha 75 llengües a França, i que entre elles les regionals formen part de "la història i la geografia" del país.

"La seva diversitat és el mirall de la diversitat francesa", ha afegit, abans d'esmentar "l'originalitat del basc", present a França "molt abans que el llatí", o el bretó, "única llengua celta que encara es parla al continent".

Després d'assenyalar que l'idioma "nacional" segueix tenint un paper simbòlic i un rol "insubstituïble" en la cohesió social, ha reconegut que les llengües regionals han patit per aquest procés d'unificació i que ara menys del 10 per cent dels habitants del país en parla alguna de forma regular.

La ministra, després d'exposar la presència de les llengües regionals –en l'educació, la cultura, els mitjans de comunicació o l'espai públic, amb la toponímia i la senyalització bilingüe en municipis–, ha afirmat que França va "molt més enllà" dels objectius fixats en la Carta.

Diputats de diversos colors polítics han reclamat la ratificació de la Carta i han proposat esmenar la Constitució perquè, després de l'afirmació que el francès és la llengua de la República, s'afegeixi "en el respecte de les llengües regionals que formen part del nostre patrimoni".

Durant el debat, un diputat dels Pirineus Orientals ha parlat en català, cosa que ha motivat que el vicepresident de la cambra l'interrompés per recordar-li que en l'hemicicle està prohibit parlar cap altre idioma que no sigui el francès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El “mateix” finançament arreu de Sánchez fixa “l’horitzó ambiciós” per a Romero

barcelona

Escòcia vol recuperar l’esperit del 2014

Londres

Una campanya tacada per la violència

Los Angeles
Eduard Díaz
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Llagostera (ERC)

“L’equip de govern viu de les rendes del mandat anterior”

Llagostera
Christopher Carnie
Representant a Catalunya de Europe for Scotland

“El referèndum va ser un dia d’orgull”

Barcelona
estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona
rússia

Putin decreta que l’exèrcit rus tingui 1,5 milions de soldats per a l’1 de desembre

barcelona
tribunals

Primera aplicació de l’amnistia fora de Catalunya

barcelona
estat espanyol

La presidenta del CGPJ proposa Berberoff com a vicepresident del Suprem

barcelona