Política

Quatre dos mil catorzes

En plena guerra de successió a ERC, cada sector intenta construir un discurs amb accent propi en relació a la proposta d'un referèndum d'autodeterminació per a l'any 2014, coincidint amb el 300 aniversari de la derrota de l'Onze de Setembre.

La publicació del programa de Puigcercós, amb un calendari de propostes titulat Camí del 2014, ha provocat les ires dels seguidors de Josep-Lluís Carod-Rovira i d'Esquerra Independentista. "Durant mesos, els de Puigcercós han menystingut la proposta. El 2014 no va ser oficialment en la campanya electoral i quan Carod va fer una conferència per explicar la proposta ens ho van retreure", es queixa Carles Bonet, senador i membre carodista de l'executiva.

"Han caigut del cavall"
Amb certa ironia, afegeix que celebra que "hagin caigut del cavall" i hagin decidit sumar-se a la idea. "Benvinguts al consens. Hem de ser el màxim de gent possible, aquesta proposta no pot tirar endavant amb un sol sector ni amb un sol partit, hem de mobilitzar la societat", adverteix Bonet.

El senador no accepta els retrets d'Esquerra Independentista, que manté que van ser Uriel Bertran i Héctor López Bofill els primers a parlar del 2014. "Era una idea que planava i el primer amb gran capacitat de lideratge i un càrrec important a formular-la va ser Carod", sentencia.

Aquest argument no convenç Bertran. "Nosaltres ho vam penjar a la nostra web al juny i Carod s'ho va copiar i, a l'agost, ho va proposar en una entrevista. I ara s'ho copien els de Puigcercós, amb un calendari gairebé calcat del nostre. Si això fos un examen, Carod i Puigcercós haurien suspès per haver copiat", adverteix. Per Bertran, l'acostament de Puigcercós a la proposta és oportunista. "Ho van incloure en la ponència de la conferència nacional perquè van veure que jo tenia suport. Van sortir del pas, però no és creïble que ho vulguin aplicar", sentencia.

Xavier Vendrell, vicesecretari de coordinació interna i mà dreta de Puigcercós, respon a tot. "Hem apostat pel 2014 des que ERC va assumir la idea en la conferència nacional de l'octubre", replica. Des del seu punt de vista la data no és important. "El 2014 està bé perquè genera èpica, però l'important és construir la majoria social per convocar el referèndum i guanyar-lo. Per això calen líders amb capacitat per marcar l'agenda del govern i llegir-li la cartilla a José Montilla", matisa. I discutir la paternitat de la idea, segons el vicesecretari, és com barallar-se per decidir "qui va introduir l'independentisme a ERC".

Tot i ser als antípodes de Puigcercós, Reagrupament.cat esgrimeix arguments semblants. Ho explica Rut Carandell: "Si el 2014 es pot fer un referèndum, estarem encantats, però hem de ser conscients que necessitem que el poble ens segueixi", alerta la candidata a la secretaria general en tàndem amb el presidenciable Joan Carretero. Per Carandell, el moment baix del partit no convida a confiar en les possibilitats del 2014. "Tal com estem governant i perdent suport electoral, no anem pel camí del 2014", conclou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.