Política

Brown, pel canvi

El nou cap laborista britànic relleva Blair com a primer ministre renovant la promesa de millorar els serveis públics

El nou primer ministre britànic, Gordon Brown, fa anys que esperava el moment d’anar al Palau de Buckingham i que la reina Elisabet II el “convidés” a formar govern. Finalment, ahir al migdia es va produir la desitjada ocasió, després que Tony Blair presentés la dimissió. El vehicle oficial que va deixar el matrimoni Blair al pati del Palau va ser ocupat pel matrimoni Brown. Ha tingut temps Brown per pensar què farà el primer dia de primer ministre. En un primer discurs a la porta del número 10 de Downing Street, abans d’entrar-hi, Brown va dir: “El país necessita canvi; canvi en la sanitat, l’ensenyament i l’habitatge, i canvi per crear confiança en el govern”. “Governaré tan bé com pugui”, va afegir.

A dins de Downing Street no va perdre ni un minut, atès que ahir mateix va anunciar la creació d’un consell per als negocis per crear un nou diàleg entre el govern i el sector empresarial. Canviarà també les normes que tenia Blair entre els assessors del govern i els funcionaris.

Nou executiu
Avui anunciarà els noms dels ministres que formaran part de l’executiu. La ministra d’Exteriors, Margaret Beckett, o la de Sanitat, Patricia Hewitt, deixaran el càrrec. Al nou primer ministre se li va notar que és cofundador, amb Tony Blair, del Nou Laborisme perquè va coincidir en un tema que Blair també va destacar fa deu anys quan va entrar a Downing Street. Els dos volen crear igualtat d’oportunitats en formació i educació per a tots els menors britànics “al marge de l’origen social i el bagatge del qual procedeixen”. “Seré sempre fort en compromisos, ferm en desitjos i determinat en l’acció per satisfer les aspiracions dels britànics”, va afegir el nou primer ministre abans de posar-se a la feina. També va renovar la promesa de millorar els serveis públics.

La insistència en la paraula “canvi” en els dos minuts de discurs demostra que Brown vol distanciar-se del seu predecessor, però haurà de justificar aquesta voluntat amb noves mesures polítiques. Brown va dir que vol canviar el significat de què vol dir ser britànic, un anunci que ha intrigat els analistes polítics. “La Gran Bretanya pot ser l’èxit de la globalització d’aquest segle”, va aventurar Brown.

El líder de l’oposició, el conservador David Cameron, va demanar ahir la convocatòria immediata d’eleccions anticipades adduint que l’electorat no ha donat mandat a Brown per ser primer ministre.

El líder liberal, Sir Menzies Campbell, va fer la mateixa petició diumenge, quan Brown va ser elegit al capdavant del Partit Laborista. Però Brown rebutja aquesta petició. Les darreres eleccions generals al Regne Unit van ser el maig del 2005. La legislatura dura cinc anys (fins al 2010), tot i que acostumen a escurçar-se a quatre anys (2009).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.