Política

La República Sarkozy

Un comitè de savis presenta la reforma institucional encarregada pel cap d’Estat francès

França va donar ahir el tret de sortida a una reforma institucional que s’anuncia espinosa. El president Nicolas Sarkozy va rebre ahir a l’Elisi el comitè de savis dirigit per l’exprimer ministre Édouard Balladur, que va lliurar-li les orientacions per executar aquesta reforma, tal com li havia encarregat al mes de juliol. Balladur i onze experts en dret públic han preparat un extens document que, en cas de ser aprovat, suposarà canvis substancials en l’arquitectura del sistema polític francès.

Tal com pretenia Sarkozy, el comitè ha apostat per mantenir les institucions de la Cinquena República que va idear el general De Gaulle i preservar un règim presidencial i no primoministerial, com demanava l’esquerra francesa.

Retocar la Constitució
El document entregat ahir a l’Elisi proposa acabar amb l’ambigüitat en la repartició del poder executiu. Tradicionalment, el president dicta les línies generals de l’acció política, però s’escuda en el primer ministre, l’únic que pot assumir-ne la responsabilitat al Parlament. Els savis aposten per retocar la Constitució per determinar que el president “defineix” la política de la nació, mentre que el govern “la condueix”.

Després de la reforma, el president també podria manifestar-se davant les dues cambres parlamentàries per “assumir i explicar” la seva política. En els últims cinquanta anys, el seu accés al Parlament estava prohibit.

Aquestes mesures van provocar les crítiques del Partit Socialista, que ja ha anunciat que no donarà el seu suport a una reforma que vol “reforçar el poder presidencial”, segons va dir ahir el seu primer secretari, François Hollande.

“No es tracta de reforçar els poders del president”, va replicar ahir Balladur. “Fins i tot diria que es tracta del contrari, ja que proposem que aquests poders siguin limitats, regulats i sotmesos a nous procediments”. Segons el text, un dels objectius de la reforma és “revaloritzar” el rol dels diputats a través de mesures com l’augment del control parlamentari en Defensa i Exteriors (fins ara, domini reservat del president) o l’obligació de votar totes les lleis, limitant l’ús d’un article constitucional que permet que el govern aprovi textos sense debat ni votació prèvia. A més, els ministres no podrien compaginar la presència al govern amb altres càrrecs, com passa avui.

Finalment, el comitè proposa introduir un referèndum a iniciativa popular, sempre que ho demanin 4,5 milions de francesos i una cinquena part dels membres del Parlament hi estigui d’acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.