Política

Ucraïna estudia prohibir la simbologia nazi i soviètica

Món

El bloc polític del president d'Ucraïna, Víktor Iúsxenko, ha proposat aquest dissabte prohibir per llei l'ús de simbologia nazi i soviètica, tal i com ha fet recentment Lituània tot i les protestes de Rússia.

"La simbologia soviètica i nazi representa règims responsables de la mort de milions de víctimes a mans de botxins comunistes i feixistes", ha declarat Román Zvarich, cap adjunt del grup parlamentari del bloc La Nostra Ucraïna-Autodefensa Popular (NU-AP). A més, ha agregat que "proscriure els símbols comunistes i nazis a Ucraïna és una obligació històrica i un deure moral davant les víctimes dels dos règims totalitaris, molts dels quals ucraïnesos".

Zvarich s'ha mostrat convençut que la coalició democràtica, formada per NU-AP i el Bloc de Iúlia Timoixenko, la primera ministra del país, "pot i ha d'aprovar aquesta llei", tot i que compta amb una fràgil majoria de pocs escons al legislatiu.

En la seva crida, publicada a la pàgina web de NU-AP, Zvarich ha recordat que la simbologia nazi està prohibida a Alemanya des de la fi de la Segona Guerra Mundial i que Lituània acaba d'equiparar els símbols feixistes i comunistes i els ha declarat tots fora de la llei.

El precedent lituà
El Seim (parlament lituà) va aprovar al juny la llei, que ja està en vigor, que prohibeix utilitzar en reunions públiques simbologia nazi i soviètica per a impedir la "propaganda dels règims d'ocupació nazi i comunista". Segons aquesta llei, han quedat prohibides les banderes i escuts pertanyents a les àpoques nazi i comunista, els distintius i uniformes de l'alemanya nazi, la Unió Soviètica i la República Socialista Soviètica de Lituània, així com qualsevol altre signe d'aquestes ideologies.

Tampoc es podran mostrar les imatges dels líders del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany i del Partit Comunista de la Unió Soviètica. La llei lituana subratlla igualment "la prohibició d'utilitzar l'esvàstica nazi, la falç i el martell soviètics i l'estrella roja de cinc puntes soviètica així com els himnes de l'Alemanya nazi, la Unió Soviètica i la República Socialista Soviètica de Lituània".

En resposta, el ministeri d'Exteriors rus va acusar Lituània de "tergiversar la història" i "profanar la memòria" dels que van lluitar contra el feixisme, per equiparar la simbologia soviètica a la nazi. La classe política russa va criticar durament la llei lituana, especialment perquè alguns símbols i atributs de la Rússia actual coincideixen parcialment amb els de l'era soviètica, com l'himne, que té la mateixa melodia i part de la lletra que el de l'URSS.

Si Ucraïna segueix els passos de la república bàltica, la iniciativa de NU-AP s'haurà d'enfrontar amb el rebuig de l'oposició comunista i prorussa, i complicarà encara més les delicades relaciones entre Kíev i Moscou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.