Política

Ibarretxe diu que després del "fracàs" del diàleg entre ETA i el govern espanyol, el lideratge correspon a institucions i a partits

Ibarretxe ha advocat perquè la violència d'ETA no "condicioni" el futur de la societat basca"

El lehen­dakari, Juan José Ibar­retxe, ha con­si­de­rat que, després del "fracàs" del model de diàleg entre ETA i el govern espa­nyol, "cor­res­pon a les ins­ti­tu­ci­ons i for­ces polítiques bas­ques repren­dre el lide­ratge del camí cap a la pau".

En una con­ferència davant l'Assem­blea d'Advo­cats de Puerto Rico, Ibar­retxe ha advo­cat perquè la violència d'ETA no "con­di­ci­oni" el futur de la soci­e­tat basca".

Segons el seu parer, cal man­te­nir el diàleg per a acon­se­guir la fi defi­ni­tiva de la violència, sense que aquesta es con­fon­gui amb la nego­ci­ació política, pel que ha anun­ciat l'intenció de pre­sen­tar al par­la­ment Basc ini­ci­a­ti­ves que ser­vei­xin per a "des­blo­que­jar l'actual situ­ació sense tor­nar a dinàmiques del pas­sat".

Comu­ni­cat a 'Gara'
L'orga­nit­zació ter­ro­rista ETA ha dit avui en un comu­ni­cat publi­cat al diari Gara que "seguirà col­pe­jant les estruc­tu­res de l'estat espa­nyol en tots els fronts" fins a acon­se­guir "unes con­di­ci­ons democràtiques que per­me­tin defen­sar tots els pro­jec­tes polítics" al País Basc.

En el text, la banda assu­meix els atemp­tats per­pe­trats el pas­sat 25 de juliol a Bela­goa(Navarra), al pas del Tour de França; el 24 d'agost con­tra la caserna de la Guàrdia Civil (Bis­caia); el 26 d'agost, amb l'explosió d'un vehi­cle a Cas­telló, i el 2 de setem­bre, amb l'anunci de la col·locació d'arte­fac­tes en car­re­te­res d'accés a Euskadi, un dels quals va escla­tar a Fuen­mayor (La Rioja).

ETA es refe­reix també a la rup­tura del procés de pau i atri­bu­eix el seu fracàs al govern del PSOE, de qui afirma que "busca desac­ti­var el pro­jecte inde­pen­den­tista basc" i que va voler por­tar enda­vant un procés "sense con­tin­gut polític, en defi­ni­tiva, un procés de ren­dició". Aquesta "dinàmica" ha por­tat tant al PSOE com al PNB a una cri­sis, que en el cas de la for­mació lide­rada per Josu Jon Imaz "els ha col·locat al límit el tren­ca­ment del par­tit".

Sobre Navarra, cri­ti­quen que pel PSOE "han pre­val­gut els interes­sos de l'Estat" per sobre dels d'Euskadi" i també que hi ha hagut par­tits "que es con­si­de­ren a sí matei­xos pro­gres­sis­tes, demòcra­tes i abert­za­les, en referència a Nafar­roa Bai, però la seva pre­o­cu­pació ha estat com repar­tir-se unes molles de poder i jus­ti­fi­car l'estratègia de guerra del govern espa­nyol".

En el text s'afirma que "aquest poble no té futur en l'actual marc" i s'afe­geix que "per asse­gu­rar la seva existència, Euskal Her­ria ha de donar pas­sos cap a la cons­ti­tució d'un Estat Basc".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.