Política

Govern i CiU tornen a acusar-se de contradiccions en la crisi de l'aigua

Sequera

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i el diputat de CiU i exconseller del sector, Ramon Espadaler, han tornat a acusar-se mútuament de contradiccions davant de la sequera que pateix Catalunya.
Durant una interpel·lació parlamentària de CiU al govern sobre la política d'aigua, Espadaler ha assenyalat que militants d'ERC participaran en la manifestació contrària a la interconnexió hídrica, que ha convocat la Plataforma en Defensa de l'Ebre per al 18 de maig.

Baltasar ha indicat que "les contradiccions respecte a alguna de les mesures no afecten només un grup del govern, sinó el principal grup de l'oposició".

Ho ha dit en relació amb el sentit de vot de CiU i ERC, els grups dels quals al Congrés es van abstenir en la votació de la proposta d'interconnectar el minitransvasament de l'Ebre, el que proveeix Tarragona i voltants, amb la xarxa d'aigües procedent dels rius Ter i Llobregat, que dóna servei a Barcelona i Girona.

Espadaler ha assegurat que la "indecisió" del govern de la Generalitat i del conseller de Medi Ambient per tardar "un any" a prendre mesures contra la sequera ha tingut un cost de 180 milions d'euros.

Espadaler ha qualificat de "nefast" el balanç econòmic de la gestió de la Generalitat contra la sequera, per "no haver decidit què calia fer durant molts mesos".

Espadaler ha recordat que el 3 d'abril de 2007 es va publicar el decret del govern de la Generalitat sobre la sequera, però "s'ha tardat un any a prendre la decisió d'interconnectar les xarxes", en referència a l'acord entre els executius espanyol i català de prolongar el minitransvasament de l'Ebre a la regió de Barcelona.

Estalvi
Segons el diputat de CiU, si la decisió s'hagués pres un any abans, la Generalitat " s'hauria estalviat 30.000 milions de pessetes" perquè, per exemple, no s'hauria d'haver contractat vaixells o trens per portar aigua o no hauria fet construir determinades "infraestructures" ara necessàries.

L'estalvi, segons Espadaler, hauria estat "molt superior" si s'hagués executat la interconnexió el 2004, després que la plantegés l'últim govern de Jordi Pujol, ja que s'hagués pagat amb fons de la UE.

Baltasar ha sortit en defensa de la gestió del govern català i ha recordat que Catalunya no pot prendre sola moltes de les decisions que afecten els seus recursos hídrics: "En matèria d'aigües tenim dues Catalunyes, no tenim totes les competències, hem d'arribar a acords amb el govern central inevitablement".

El Roine
D'altra banda, Espadaler ha insistit a reclamar que el govern de la Generalitat s'avingui a "estudiar" la viabilitat del transvasament del Roine i ha suggerit que si es nega a això és perquè té "por" que es demostri que, en realitat, "no és cap animalada, no és una obra tan faraònica".

El conseller ha mostrat la seva disposició a "debatre en profunditat el model hídric de Catalunya" i ha assegurat que "tothom tindrà dret a plantejar les seves propostes".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.