Política

guerra a europa

Zelenski afirma que l’operació ucraïnesa en Kursk va segons el que es preveia

Rússia tracta de frenar l’ofensiva ucraïnesa en el seu territori, que entra ja en la seva cinquena setmana

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dilluns durant una roda de premsa conjunta amb el primer ministre neerlandès, Dick Schoof, celebrada a la ciutat ucraïnesa de Zaporíjia que l’operació de les tropes de Kíiv en el óblast rus de Kursk va segons el que es preveia.

“L’operació de Kursk està complint la seva missió i va segons el pla”, ha dit Zelenski, que ha agregat que la presència de les tropes ucraïneses en aquesta regió fronterera russa –en la qual controlen, segons l’últim balanç de Kíiv, prop d’un miler de localitats i gairebé 1.300 quilòmetres quadrats– podria influir en la situació en el front de l’est d’Ucraïna.

“Pel que respecta a les dificultats en els eixos de Pokrovsk i Toretsk, considerem que l’operació de Kursk també pot influir. Pot ser que redueixi la intensitat amb la reducció de la quantitat de tropes russes, però ara com ara allí (la situació) és difícil”, ha afirmat el cap de l’Estat ucraïnès.

Pokrovsk i Toretsk, a la regió de Donetsk d’Ucraïna oriental, són dues de les zones del front en les quals Ucraïna tracta de contenir els avanços de l’Exèrcit rus, que ha pres en els últims mesos nombroses localitats en el front de l’est.

Zelenski ha insistit una vegada més que la conquesta de tot el Donbàs (regió històrica d’Ucraïna composta per les regions de Donetsk i Luhansk, parcialment ocupades per Rússia) “sempre va ser el principal objectiu” del president rus, Vladímir Putin.

Rússia diu que planta cara les tropes de Kíiv

Per la seva banda, el ministeri de Defensa de Rússia ha informat aquest dilluns que continua repel·lint els assalts enemics a la regió fronterera de Kursk, on les forces ucraïneses duen a terme des de fa quatre setmanes una operació militar a gran escala.

“Unitats del grup Sever (Nord) amb suport d’aviació i foc d’artilleria van repel·lir sis assalts enemics” en quatre localitats de la regió de Kursk al llarg de la jornada passada, assenyala avui el comunicat militar rus. A més, “van ser frustrats tres intents d’atacar” en altres dues localitats de la zona, agrega la nota oficial.

Els militars russos també han informat d’atacs amb aviació i artilleria contra concentracions de tropes ucraïneses prop de 16 localitats de la regió de Kursk.

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat avui que Kíiv no va aconseguir frenar l’avanç de les forces russes en el Donbàs amb la incursió fronterera en Kursk.

En aquest sentit, Putin ha acusat les autoritats ucraïneses d’atacar en Kursk i intentar fer el mateix en la veïna Belgorod perquè no volen parar la guerra, ja que això significaria convocar eleccions presidencials.

“Les actuals autoritats no són legítimes des del punt de vista de la seva pròpia legislació. Haurien d’haver celebrat eleccions presidencials, però van renunciar apel·lant a l’estat de guerra. I això es contradiu amb la Constitució d’Ucraïna”, ha dit.

El cap del Kremlin ha assegurat que les forces russes expulsaran als “bandits” ucraïnesos del territori rus i frenaran els seus intents de “desestabilitzar la situació en la zona fronterera en el seu conjunt”.

Segons el comandament militar ucraïnès, l’exèrcit d’aquest país controla un centenar de localitats en Kursk en un territori de gairebé 1.300 quilòmetres quadrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia