Política

orient mitjà

Israel colpeja el cor de Beirut mentre el líder de Hamàs al Líban mor en un altre atac al sud

El bombardeig atribuït a l’exèrcit israelià contra el centre de la capital libanesa és el primer des del 2006

Netanyahu amplia la campanya militar contra els aliats regionals de l’Iran amb més atacs contra els houthis del Iemen

Cop al cor de Beirut, la capital libanesa. Un atac amb drons atribuït a Israel ha colpejat aquesta matinada un edifici d’apartaments a Beirut, que ha deixat almenys quatre morts. Israel no s’ha pronunciat sobre l’atac, que de confirmar la seva autoria seria el primer que llança contra el centre de la capital libanesa des del 2006. Israel havia limitat fins ara els seus atacs a Beirut als suburbis del sud. L’atac aeri d’aquesta matinada deixa clar que les zones de la ciutat que fins ara estaven a resguard de la campanya militar israeliana també poden ser objectiu dels atacs.

L’acció s’hauria dut a terme amb un dron, el qual hauria impactat contra un edifici del districte de Kola, un barri molt concorregut situat a la carretera principal que connecta l’aeroport amb el centre de la capital libanesa.

L’aparell volador no tripulat ha destrossat les parets de la quarta planta d’un bloc de deu pisos, sense tirar a terra els pilars. Almenys tres líders del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina han mort en l’atac, segons ha informat el grup en un comunicat publicat aquest dilluns i recollit per Efe.

L’atac aeri contra el centre de Beirut es va produir després que el Ministeri de Sanitat libanès hagués informat que 105 persones havien mort i 359 havien resultat ferides pels atacs israelians a tot el país de diumenge. Més de mil libanesos han mort i sis mil han resultat ferits en les dues últimes setmanes al Líban. Les autoritats libaneses també han dit que un milió de persones, la cinquena part de la població del país, ha fugit de les seves llars.

Mor el líder de Hamàs al Líban

D’altra banda, la milícia palestina Hamàs ha informat aquest dilluns la mort del seu líder al Líban, Fatah Sherif Abu al-Amin, en un bombardeig israelià aquesta matinada en el sud del país. Segons el comunicat publicat pel moviment islamista palestí i recollit per Efe, Abu al-Amin ha mort juntament amb altres membres de la seva família. Tot i que Hamàs té la seva base a la Franja de Gaza, on Israel combat des del 7 d’octubre en resposta als atacs llançats aquell mateix dia per milicians del moviment islamista contra el nord d’Israel, també té presència en el Líban.

Els atacs al Líban d’aquest dilluns es produeixen paral·lelament a la campanya militar d’Israel a la Franja de Gaza i a una onada de bombardejos contra posicions dels rebels houthis al Iemen, en una extensió de les operacions contra els grups aliats per l’Iran a l’Orient Mitjà ordena pel govern del primer ministre israelià Benjamín Netanyahu, després de la mort, divendres passat, del cap del poderós partit-milícia libanès Hezbol·là, Hassan Nasral·là.

Israel va llançar diumenge al vespre diversos atacs aeris contra posicions dels rebels houthis. L’atac al port iemenita de Hodeida va involucrar desenes d’avions de guerra israelians i tenia com a objectiu instal·lacions de combustible, plantes de subministrament d’electricitat i els molls de Ras Issa i Hodeida. Es tracta d’una de les operacions més grans d’aquest tipus llançades en els últims dotze mesos a la regió. L’acció bèl·lica alimenta encara més els temors a un conflicte regional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.