Política

Josep Huguet lamenta que Catalunya no pugui exercir el dret a l'autodeterminació com Groenlàndia

Món

El conseller d'Innovació, Universitats i Empreses de la Generalitat, Josep Huguet (ERC), ha lamentat aquest dimecres que Catalunya no pugui exercir el dret a l'autodeterminació, dret que si podrà exercir Groenlàndia, un cop l'illa ha aprovat aquest dimarts en referendum l'ampliació del seu estatut d'autonomia, que reconeix el dret d'autodeterminació d'aquest territori de Dinamarca, amb el 75,54 per cent de vots favorables. 

En una entrada al seu blog d'internet, Huguet critica  que mentre "60.000 inuits, a Groenlàndia, han decidit que tindran dret d'autodeterminació. Milions de catalans no poden... perquè Espanya no és Dinamarca. Una llàstima."

Felicitacions del PNB
El Partit Nacionalista Basc ha definit el referèndum celebrat a Gronelàndia com un exemple "de com en àmbits propers al nostre és possible exercir el dret a decidir de forma pacífica i democràtica".

El PNB ha felicitat els ciutadans de Groenlàndia "per haver exercit, dins del més escrupulós respecte als principis democràtics, el seu dret a decidir el seu futur polític" i ha celebrat "el respecte amb que el poble i els governants danesos han acollit la consulta i els seus resultats".

La formació liderada per Iñigo Urkullu ha considerat que la ampliació de l'autogovern de Groenlàndia és "un triomf de la llibertad i la democràcia" i ha afegit que les autoritats espanyoles "haurien de prendre nota" del tema.

Per la seva banda, l'eurodiputat i portaveu de l'executiva d'Eusko Alkartasuna, Mikel Irujo, ha afirmat que el referéndum "constata la vigència que el dret d'autodeterminació té als països de la Unió Europea".

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.