Política

Interior avisa de la reacció d'ETA a l'arrest de Txeroki

El ministre d’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va alertar ahir de la probable i imminent resposta d’ETA a les detencions, executades dilluns a la matinada prop de Lourdes, del cap dels comandos de l’organització, Garikoitz Aspiazu Txeroki, i de l’etarra Leire López, que segons fonts policials podria tenir un alt càrrec dins la banda. Rubalcaba va subratllar que les forces de seguretat de l’Estat estan “en màxima alerta i amb la guàrdia ben alta” sobretot a Euskadi, on el reestructurat comando Bizkaia i la cèl·lula que ETA ha establert a Guipúscoa podrien atemptar.

El ministre va reiterar que el Peugeot 207, que tenia unes plaques falses “impossibles”, és a dir, massa antigues per a un cotxe tan nou, i que –juntament amb el rastreig del correu electrònic de Txeroki– va permetre les dues detencions, va ser robat a França el 6 de novembre.

Rubalcaba confia que els arrestats, que ahir van ser traslladats a una comissaria de París, passin “en un termini raonablement curt” a disposició de la jutge antiterrorista francesa Laurence Le Vert. La legislació gal·la permet fins a 96 hores de detenció i, per tant, Txeroki i López han de passar pels jutjats abans de divendres. Le Vert és la responsable del sumari obert per l’assassinat de dos guàrdies civils l’1 de desembre del 2007 a Cabreton. L’arma confiscada dilluns a Txeroki tindria el mateix calibre –9 mil·límetres Parabellum– que la utilitzada en aquell atemptat: Interior creu que Aspiazu és l’autor dels trets.
Pel que fa al successor de Txeroki, fonts policials apunten que Aitzol Iriondo Gurbita podria assumir la coordinació de les cèl·lules etarres i substituir l’arrestat dins la zuba, el comitè executiu que pren les decisions a ETA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.