El judici pel 'cas Treball', vist per a sentència
Política
L'exconseller de Treball Ignasi Farreras (UDC) ha qualificat avui, exercint el seu dret a l'última paraula i a punt de plorar, d'"erosió política" la seva imputació en el cas Treball, pel presumpte desviament de fons públics mitjançant informes fraudulents subvencionats pel seu departament entre 1994 i 1995, quan governava CIU.
Farreras entén que el seu enjudiciament i el de l'exsecretari general Josep Maria Servitje (UDC) respon a "una operació amb intencionalitat d'erosió política de la qual no culpo ni de bon tros la justícia, però només cal veure les parts acusadores que, excepte el fiscal, són totes institucions o persones polítiques".
En la seva intervenció, Farreras s'ha comparat amb el capità francès Alfred Dreyfus, condemnat de manera irregular per un cas d'espionatge que, anys després, es va demostrar que tenia un altre culpable. L'afer va dividir l'opinió pública a França durant els últims anys del segle XIX. L'escriptor Émile Zola va escriure aleshores el seu cèlebre J'accuse, en defensa de Dreyfus i contra l'aparell judicial que va absoldre l'autèntic culpable.
Després d'aquest paral·lelisme establert pel mateix Farreras i de l'últim torn de paraula de Servitje i de l'amo de les empreses adjudicatàries dels informes, Víctor Manuel Lorenzo Encunya, el judici ha quedat vist per a sentència.
La fiscalia
La fiscalia va ratificar ahir la seva petició de cinc anys i mig de presó i una multa de 103.000 euros per prevaricació, desviament de fons i falsedat documental per a Farreras i Servitje, i tres anys i mig per a Encunya. En canvi, l'advocada de la Generalitat –personada com a acusació particular– va retirar els càrrecs de frau i de negociació prohibida a funcionaris, i va rebaixar la seva petició de sis anys de presó a un any i nou mesos per als exresponsables de Treball, i a un any i un mes per a Encunya.