Política

ZP calma el PSC

Crida a la calma al PSC. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va insistir que l’acord de finançament arribarà “aviat”, i va afegir que “fins i tot” pot arribar abans d’acabar el desembre. No va voler, però, marcar un dia concret dels pocs que queden al calendari del 2008. I això segueix col·locant en una situació força incòmoda la direcció del PSC, sobretot després de la crida controlada a la rebel·lió llançada dijous passat pel conseller Antoni Castells, conscient que el temps s’esgota i que el més calent, financerament parlant, és a l’aigüera.

Perquè el responsable econòmic del govern català dubta que els 25 diputats del PSC al Congrés hagin de donar un vot de confiança –o un xec en blanc, segons es miri– a Zapatero donant suport als comptes de l’Estat per al 2009 mentre segueixin sense tenir-les totes sobre la possibilitat que el govern espanyol acabi fent els deures. És a dir, que complirà el compromís d’accelerar un acord de finançament, “que serà bo per a tothom”, segons afegia ahir Zapatero des de Brussel·les.

Posició davant el veto
Més enllà de la crida a la calma del president espanyol pel neguit que pateix la direcció del PSC, el que és segur és que el seu govern no té cap temor sobre què és el que farà el partit de Montilla a la votació per aixecar el veto als comptes que dijous arribarà des del Senat, encara que l’ombra del dubte introduïda per Castells hagi pogut molestar alts càrrecs del govern com ara el secretari d’Estat d’Economia, David Vegara.

L’home fort del vicepresident Pedro Solbes i número tres de la candidatura per Barcelona del PSC al 9-M es desmarcava de les tesis del conseller i subratllava que els comptes “són bons” per a Catalunya. Així doncs, des de l’executiu espanyol auguren poc recorregut a la pressió de Castells, ja que donen per fet que els diputats del PSC actuaran amb “responsabilitat”, segons manifestava ahir la vicepresidenta primera María Teresa Fernández de la Vega.

Tenint en compte que la votació per aixecar el veto és molt ajustada (PSOE, PNB i BNG sumen un vot més que la majoria absoluta) només que dos o tres diputats del PSC desapareguessin en el moment de votar es produiria un daltabaix polític impossible de digerir. Però ni aquesta opció ni tampoc una deserció en bloc són en cap cas escenaris que es plantegin els socialistes catalans, si no hi ha un acord de finançament abans de dijous vinent.

L’opció que preveu el PSC és que no es quedarà a les fosques. Que el pacte polític entre l’Estat i els territoris pot arribar abans del 31-D. I aquest és el missatge que ahir, amb alguns matisos, els enviava Zapatero des de Brussel·les i també la vicepresidenta primera, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres.

Un “fins i tot” dubtós
Això sí, el mateix president espanyol introduïa el dubte sobre la viabilitat de l’acord en els propers quinze dies perquè es mostrava menys rotund que en altres ocasions introduint el matís d’un “fins i tot” abans de Cap d’Any quan intentava aproximar la data del pacte. En tot cas, el nucli dur de Solbes segueix treballant contra relloge, i entre dimarts i dimecres vinent està previst que el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, es reuneixi amb diferents consellers econòmics per discutir els serrells del futur acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.